Bu gün:

Mətbəxdə hansı gigiyenik qaydalara riayət edilməlidir?


Mətbəxdə gigiyena üçün aşağıdakı səkkiz məsləhəti tövsiyə edirik.

1) Əllərinizi mütləq yuyun

Bakteriyaların süfrədən yayılmasının və ya yeməyinizə keçməsinin qarşısını almaq üçün yemək hazırlamazdan əvvəl əllərinizi yumalısınız. Əgər ət və ya çiy yumurta kimi həssas qidalar hazırladıqdan sonra başqa qidalarla işləmək istəyirsinizsə, əllərinizi yenidən yumalısınız. Bu, salmonella kimi şeylərin ötürülməsinin qarşısını almağa kömək edəcək.

2) Mətbəx qablarını həmişə yaxşıca yuyun

Bişirərkən inqrediyentlər üçün həmişə müxtəlif yemək qaşıqları və ya digər qablardan istifadə edin. Bu, bakteriyaların və dadların digər yeməklərə təsadüfən yayılmasının qarşısını alacaq.

3) Təmizliyə və səliqəyə diqqət yetirin 

Səliqə-sahman bişirməkdən sonra günün qaydasıdır. Bu, təkcə xoş bir atmosfer yaratmır, həm də qida güvələrinin və digər zərərvericilərin keçməsinə mane olur.
 

4) Qabları və bıçaqları yüksək temperaturda təmizləyin

Bütün əşyaların bakteriya olmadığından əmin olmaq üçün minimum 60C  temperaturda yuyun.

5) Çiy və bişmiş qidaları ayrı saxlayın

Soyuducuda bir rəfi bişmiş yeməklər üçün, digərini isə çiy yemək üçün təyin edin. Bu, salmonella kimi bakteriyaların xam maddələrdən bişmiş maddələrə keçməsinin qarşısını alacaq.

6) Dondurulmuş qidalar üçün soyutma dərəcəsinə diqqət yetirin

Dondurulmuş balıqları korlamaq üçün bir az temperaturun düşməsi kifayət edər.

7) Qida məhsullarının saxlama müddətinə həmişə diqqət yetirin

Əgər unun satış tarixi bitibsə, narahat olmayın, hələ də yeməli olur. Ancaq heyvan mənşəli məhsullar üçün həmişə tarixə nəzər salmalısınız.

8) Ev heyvanlarını mətbəxdən mümkün qədər uzaq tutun 

Gigiyena qaydaları mətbəxdəki it və pişiklərə də şamil edilməlidir. Onlar xəstəliklərin daşıyıcısıdır, ona görə də yemək və qab-qacaqlara çox yaxınlaşmamalıdırlar, çünki yeməkdə olan heyvan tükləri də çox iştahaçan deyil.

Mənbə: hansgrohe.com
Tərcümə etdi: Gülnisə Əfkari

Paylaş
Şərh əlavə et