Bu gün:

Bayramda şirniyyat istehlakına diqqət yetirin!


Bayramın olmazsa olmazı şirniyyatlardır. Bayramın ləzzətlərin artdığı, şərbətli desertlərin sıx olduğu bir dövr olduğunu ifadə edən Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren: “İstehlak edilən desertin miqdarı da məzmunu qədər önəmlidir. Kökəlməmək və çəki saxlamaq üçün bayramda ən çox 2-3 dəfə desert istehlak edilməlidir. Şərbət deserti ən çox yarım porsiya, digər desert variantları isə südlü desertlərdən ibarət ola bilər. Ən vacib məqam şirniyyat istehlakı günündə pəhrizə fikir verməkdir. Şirin istehlak ediləcəyi gün səhər səhər yeməyində çörək istehlak edilməməli, səhər yeməyi zülalla hazırlanmalıdır. Yumurta, pendir, zeytun və ya qoz və soyuq dilimlər bol mövsüm göyərti ilə birlikdə istehlak edilməlidir".  

Ramazanda uzun aclıq, gündə 2-3 dəfə yemək və yemək vaxtlarının axşam və gecə saatlarına görə gündəlik qidalanmadan çox fərqli olduğunu vurğulayan Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren: “Qidalanma pəhrizinin normal günlük həyata uyğunlaşması üçün yavaş keçidlər olmalıdır. Yeməklərin sayı tədricən artırılmalıdır. Əvvəlcə səhər, günorta və axşam olmaqla gündə 3 dəfə yemək planlaşdırılmalıdır. Daha sonra 1-2 qəlyanaltı əlavə edilməli və yeməklərin sayı gündə 4-5-ə çatdırılmalıdır. Yeməklərin məzmunu şirin istehlakdan asılı olaraq dəyişsə də, 3 əsas yemək mütləq edilməlidir".

BAYRAMDA GÜNLÜK QİDALANMA ZÜLAL AĞIRLIQLI OLMALIDIR 

Səhər yeməyinin yumurta və pendir, naharlardan birinin tərəvəz, digərinin isə ət, toyuq, balıq və paxlalılar kimi zülal qaynaqlı qidalardan ibarət olması lazım olduğunu vurğulayan Eren:Meyvə mütləq qəlyanaltı kimi istehlak edilməlidir. Gündəlik 2-3 porsiya meyvə istehlak etməklə bədənimizin qlükoza ehtiyacını təmin edir, şirin böhranları və istəkləri azaldır. Qovrulmamış qoz-fındıq, badam, qoz və ya süd qrupu olan meyvələri istehlak etməklə qan şəkərimizi tarazlaşdıra və toxluq dövrümüzü uzada bilərik. Meyvələri tək yox, qoz-fındıq və süd qrupu qidaları ilə istehlak etmək daha məqsədəuyğun olardı”. 

FİT GÜLLAÇ Tərkibi:

500 ml yarım yağlı süd

6 ədəd Güllaç yarpağı 

5 ədəd xurma

1 xörək qaşığı bal

1 ədəd çubuq darçın

6 ədəd tam qoz ləpəsi 5-6 ədəd çiyələk

30 qr. xırda üyüdülmüş püstə

Hazırlanması:

 Xurmanı 1 saat qaynar suda isladın ki, yumşalsın. Sonra xurmanı yaxşıca yuyun və toxumlarından ayırın. 1 çay stəkan qaynar su ilə qaynadın və bişmiş və səpilmiş xurmaları robotdan homojen olana qədər çəkin. Ayrı bir qazanda süd, homojen xurma və darçın əlavə edilib bişirilir. Qaynayan südü ocaqdan götürdükdən sonra bal əlavə edin. Süd qarışığının bir az isinməsini gözləyərkən qozları kiçik bir qabda özbaşına ölçüdə doğrayın. 3-4 hissəyə böldüyümüz güllaç yarpaqlarını kvadrat və iri borcun üzərinə düzün və üzərinə ilıq süd əlavə edib bu sıranı 2-3 dəfə təkrarlayın. Bu vaxt Güllaç yarpaqlarının hər bir hissəsinin südlə təmasda olmasına diqqət edin. 3 sıra güllaç yarpağı və südünü təkrarladıqdan sonra üyüdülmüş qozları bərabər şəkildə səpin və 3 sıra güllaç yarpağı ilə südü təkrarlayın. Güllaç hazırlanarkən südün çox isti və soyuq olmaması vacibdir. Əks halda, güllaç yarpaqları çox yumşaq olur və dağılır. Sonda bıçaqla hazırlanmış güllacı dördkünc dilimlərə ayırın, kvadrat dilimlərin üzərinə az miqdarda bərabər paylayın, püstə səpin və ortadan kəsilmiş çiyələklərlə bəzəyin. Nuş olsun.

Mənbə: Habertürk

Tərcümə etdi: Məryəm Abdullazadə


Paylaş
Şərh əlavə et