Bu gün:

Albalının faydaları nələrdir?


Albalı C vitamini və beta-karotin tərkibindən ibarətdir. Albalı antioksidan xüsusiyyətləri ilə də tanınır. Albalı lif və kaliumla zəngindir və bağırsaq tranzitini yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar albalıların yüksək konsentrasiyalarda melatonin (yuxu hormonu) ehtiva etdiyini göstərdi.

Kaliumla zəngin olması ona sidikqovucu xüsusiyyətlər verir və lifləri bağırsaq funksiyalarını stimullaşdırır.

Tərkibində hüceyrələrimizi degenerativ xəstəliklərdən (xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri) qoruyan antioksidant polifenollar var. Digər tərəfdən şəkəri azaltmaq istəyənlər üçün albalıdan uzaq durmaq daha yaxşıdır.

Karbohidratlarla zəngin olmaqla yanaşı, antioksidantların mənbəyi, A və C vitaminlərinin mənbəyi, mis qaynağı və lif mənbəyidir.

Albalı nə üçün faydalıdır?

Albalı ən şirin meyvələrdən biridir, ona görə də çox qəbul etmək olmaz. Bir porsiya təxminən 100 q albalı deməkdir. Albalı A vitamini mənbəyidir. Şirin albalı və turş albalı isə C vitamini mənbəyidir. Şirin albalı insanlar üçün dəmir mənbəyidir. Həm şirin albalı, həm də albalı manqan mənbəyidir.

Onlar bu meyvənin əsas fenolik birləşmələridir. Bitkilərdə olan bu birləşmələrin əksəriyyəti kimi, bədəndəki sərbəst radikalları neytrallaşdırır və  müxtəlif xəstəliklərin xərçəng, ürək-damar xəstəlikləri və xroniki xəstəliklərin yaranmasının qarşısını almaq qabiliyyətinə malikdir. Tədqiqatçılar iltihabın mövcudluğunda, onların siçovullara tətbiq edilməsinin ödəmi azaltmaqla yanaşı, ağrıya qarşı həssaslığı da azaltdığını aşkar ediblər. 

Albalı necə qəbul  edilməlidir?

Şirəsi, qatılaşdırılmış, təzə və ya konservləşdirilmiş meyvələri mükəmməl smoothie edir. Qatıq və ya soya südü ilə qarışdıra bilərsiniz. Digər meyvələr (məsələn, banan), portağal suyu və buz əlavə edərək dəyişikliklər edə bilərsiniz. Püstə və ya qovrulmuş badamla bəzəyin. Manqo və albalı parçaları, balzam sirkəsi, doğranmış reyhan, nanə və ya keşniş yarpaqlarını qarışdıraraq balıq yeməkləri üçün xüsusi sous hazırlaya bilərsiniz.

Mənbə: CNN Türk

Tərcümə etdi: Fatimə Mustafayeva

Paylaş
Şərh əlavə et