Bu gün:

Airfryer nədir?


Airfryer hava fritöz adlanan mətbəx cihazlarından biridir. Bu cihaz bu yaxınlarda demək olar ki, hər bir evdə öz yerini tutub.
Yalnız qızardılmış yeməklərin bişirilməsi ilə məhdudlaşmır, hava qızartma qurğusu bir neçə dəqiqə ərzində bir çox növ yemək bişirir. Həm də sobadan kiçik olduğu üçün az yer tutur. Airfryerin zərərləri arasında önə çıxan ən əhəmiyyətli məqam isə qidanın qida dəyərinin itirilməsinə səbəb olmasıdır. 

Hava qızdırıcısının həm görünüşü, həm də funksional xüsusiyyətləri bir çox insanın üstünlük vermə səbəbidir. Ancaq bunun effektiv olub-olmaması ilə bağlı fərdlərin beynində çoxlu sual işarələri var. Mütəxəssislər fritözün dərin qızartmadan daha sağlam qızartma qabiliyyətinə malik olduğunu bildirsələr də, onun potensial zərərləri də ön plana çıxır. Əslində hər gün bu mətbəx cihazı ilə başqa yeməkləri qızartmaq və ya bişirmək artıq çəki artımına, şəkərli diabetə və ürək xəstəliklərinə səbəb ola bilər.
Airfryer praktik və faydalı bir mətbəx cihazı kimi görünsə də, onun bəzi potensial zərərlərini nəzərdən qaçırmaq olmaz.  Airfryer zədələri dərhal görünmür, zamanla sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilir.  Airfryer almaq və istifadə etmək istəyənlər üçün bu zərərləri nəzərə almaq çox vacibdir.

 Airfryerin zərərləri nələrdir?

Yeməyin qida dəyərini itirməsinə səbəb olur. Qidaların yüksək temperaturda qızardılması akrilamid və polisiklik aromatik karbohidrogenlərə (PAH) səbəb ola bilər. Bunlar ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olan kimyəvi birləşmələrdir.

Mənbə: medical park
Tərcümə etdi: Aynur Mikayılova

Paylaş
Şərh əlavə et