Bu gün:

Sağlam yaşamaq üçün faydalı qidalar


Yaşlanma qaçılmaz olsa da, daha uzun və sağlam bir həyat sürmək üçün edə biləcəyiniz çox şey var. "Tədqiqatlar sübut etdi ki, necə yaşlandığınız genetika ilə bağlı deyil və siz başa düşdüyünüzdən daha çox sizin nəzarətinizdədir",- müasir dövrün baş tibb işçisi Anant Vinjamoori vurğulayır. Bura cari yemək vərdişlərinizi nəzərdən keçirmək və daha uzun ömür üçün daha çox qidaya üstünlük vermək daxildir. Uzunömürlülük haqqında danışarkən, ilk növbədə qəbul etdiyiniz qidaları nəzərə almaq lazımdır.

Fındıq

İstər badam, fıstıq, fındıq, püstə və ya xırtıldayan bir birləşmə olsun, daha tez-tez bir ovuc qoz-fındıq qəlyanaltı etmək istəyəcəksiniz. Böyük, uzunmüddətli qida müdaxiləsi sınağı olan təməlqoyma PREDIMED tədqiqatı, qarışıq qoz-fındıq ilə zənginləşdirilmiş Aralıq dənizi pəhrizini yeyənlər arasında yağsız pəhrizlə müqayisədə əsas ürək-damar hadisələri riskinin əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını müşahidə edib. Fındıq yeyən qrupun ölüm riskinin yüzdə 39 daha az olduğu müşahidə edilib. Dr. Vinjamoori deyir: "Qoz-fındıq doymamış yağlar (sağlam yağ forması), lif, antioksidantlar və birlikdə ürək sağlamlığını dəstəkləyən, çəki nəzarətinə kömək edən və bəlkə də uzunömürlülüyü təmin edən müəyyən vitamin və minerallarla zəngindir".

Soğan 

Eyni 2022 Molecules araşdırmasına görə, soğan yaşlanmaya qarşı qoruyucu funksiyaya malik antioksidant olan quercetin-in ən zəngin mənbəyidir. 2021-ci ildə Klinik Biokimya və Qidalanma Jurnalında aparılan randomizə edilmiş klinik sınaq, quercetinlə zəngin soğan yeməyin idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək etdiyini müşahidə etmişdir. Xoşbəxtlikdən, soğanı yeməyin bir çox yolu var: Onları bir az sızma zeytun yağı ilə qovurun və omletə əlavə etməyə çalışın və ya daha çox xırdalamaq üçün onları dilimləyib doyurucu salata əlavə edin. 

Bütün taxıl növləri 

Mürəkkəb karbohidratlardan uzaqlaşmaq daha uzun ömrün açarı deyil. 2016-cı il dövriyyə araşdırması, hər gün təxminən 2,4 unsiya tam taxıl yeyən insanların (təxminən 1,5 dilim tam taxıl çörəyinə bərabər) daha az taxıl yeyən və ya heç yeməyən qrupla müqayisədə vaxtından əvvəl ölüm riskinin daha az olduğunu müəyyən edib. Əgər çörəyə böyük ehtiyacınız yoxdursa, pəhrizinizə yabanı düyü, yulaf əzməsi, farro və aşağı şəkərli tam taxıllar digər qidalandırıcıları  daxil edə bilərsiniz.

Mənbə: Cambridge Universıty Press, Journal of the American College of Cardiology

Tərcümə etdi: Aytən Nazim


Paylaş
Şərh əlavə et