Bu gün:

Yağların yandırılmasını təmin edən mühüm protein kəşf edilib


Tədqiqat qarın yağını yandırmağa və diabetin qarşısını almağa kömək edən vacib bir protein müəyyən etdi.

İngiltərənin Kembric Universitetinin tədqiqatçıları soyuq şəraitdə insanları isti saxlamaq üçün böyük miqdarda kalori yandıran Uncoupling Protein 1 (UCP1) adlı zülalın (qəhvəyi yağın) necə aktivləşdirilməsini araşdırıblar. 

İnsanların qarın ətrafında yığdığı və tez-tez piylənməyə səbəb olan "pis" ağ yağdan fərqli olaraq elm adamları insanların arıqlamasına kömək etmək üçün qəhvəyi yağdan istifadə etməkdən çox ümidlidirlər.

Daily Mail-in xəbərinə görə, zülal insanlara soyuqdəymə zamanı deyil, istədikləri zaman arıqlamağa kömək edə bilər.

Arıqlamaq üçün təbii həll

Tədqiqatlar göstərir ki, daha çox qəhvəyi piyi olan insanlar daha arıq olurlar, buna görə də onu aktivləşdirmək arıqlamaq üçün həddən daha çox arıqlamaq üçün təbii bir həll təmin edə bilər.

Araşdırmaya rəhbərlik edən Kembric Universitetinin professoru Edmund Kunji: "Bu struktur alimlərə zülalın necə işləməsini və yağ yandırmasını başa düşməyə imkan verəcək", - deyib.

Bu, həmçinin, qandan qlükozanı çıxararaq diabetə nəzarət etməyə kömək edə bilər.

“Science Advances” jurnalında dərc olunan araşdırma Şərqi İngiltərə Universiteti, Kembric Universiteti, Pensilvaniya Universiteti və Brüssel Universiteti arasında beynəlxalq əməkdaşlıq çərçivəsində həyata keçirilib.

Mənbə: Sözcü

Tərcümə etdi: Namiq Atamalıyev

Paylaş
Şərh əlavə et