Avropa Yenidənqurma və İnkişaf Bankı (AYİB) 2025-ci il üçün yeni Ərzaq və Aqrobiznes Strategiyasını təsdiqləyib . Strategiya qlobal qida sistemlərinin mürəkkəbliyi şəraitində aqro-ərzaq sektorunun davamlı transformasiyası üçün Bankın baxışını əks etdirir.
Yeni 2025 strategiyası aqro-ərzaq sektorunu qida sistemlərinin daha geniş kontekstində nəzərə alaraq Bankın yanaşmasını təkmilləşdirir və kəskinləşdirir. O, ekoloji, sosial və iqtisadi davamlılığa, özəl sektorun cəlb edilməsinə və qlobal qida sistemləri daxilində tərəfdaşlığa daha çox diqqət yetirir. Bu yeni strategiya dövründə Bank yaşıl investisiya və iqtisadi inklüzivlik sahələrində hədəflərini artırmağı hədəfləyir.
AYİB-in Ərzaq və Aqrobiznes şöbəsinin rəhbəri Natalia Jukova deyib: “2025-ci il strategiyası sektorun prioritetlərinə diqqəti saxlamaqla, yeni imkanların araşdırılmasını nəzərdə tutur. “Onun mərkəzi konsepsiyası, artan radikalizm, sektorun uzunmüddətli sabitliyini təmin etməklə, iqtisadi pozulmaları məhdudlaşdıran və ərzaq təhlükəsizliyini yaxşılaşdıran, təcili tələblərə cavab verən yeni həll yollarını tədricən özündə birləşdirən strateji yanaşmadır.”
2025-ci il strategiyası yaşıl iqtisadiyyata keçid, imkan bərabərliyi, gender bərabərliyi və rəqəmsal transformasiya kimi əsas prioritetləri dəstəkləyən AYİB-in Strateji və Kapital Çərçivəsi kontekstində həyata keçiriləcək . O, həmçinin dayanıqlı bazar iqtisadiyyatı üçün Bankın altı keçid keyfiyyətini dəstəkləyəcək.
Eyni zamanda, 2025-ci il strategiyası AYİB-in bütün əməliyyatları, sərmayələri və aqro-ərzaq sektorunda siyasət fəaliyyətləri üçün rəhbər çərçivə rolunu oynayacaq. Bu, ölkəyə xas prioritetləri nəzərə alaraq bütün AYİB əməliyyatları üzrə uyğunluğu və uyğunluğu təmin edir. Bu inteqrasiya olunmuş yanaşma qlobal və regional çağırışların həlli, yeni imkanların mənimsənilməsi və Bankın davamlılıq və innovasiya məqsədlərinə cavab vermək üçün çox vacibdir.
2025-ci il strategiyasının yanaşması AYİB-in regional bazarları dərindən dərk etməsinə əsaslanır və ona aqro-ərzaq sektorunu davamlı və davamlı şəkildə transformasiya etmək üçün yaranan imkanlardan maksimum istifadə etməyə imkan verir. Onun məqsədi daim dəyişən qlobal mənzərəyə uyğunlaşa bilən davamlı və davamlı qida sistemləri yaratmaqdır.
Mənbə: ebrd.com
Tərcümə etdi: Səidə Abasova