Bu gün:

Yaddaş problemlərinə səbəb olan qidalar


Mütəxəssis Dietoloq Aslıhan Küçük trans yağların bəzi heyvanların südündə və bədən yağında olduğunu ifadə edərək,-“Trans yağların əsas qida qaynaqları işlənmiş qidalardır",-bildirib.


Bunlardan başqa, tərkibində trans yağ olan qidalar uzun saxlama müddəti olan bişmiş məmulatlar, süd tozu, hazır bişmiş xəmirlər, peçenye, pirojnalar, tortlar, xəmirlər, pizza xəmiri, qablaşdırılmış qəlyanaltılar (krakerlər, mikrodalğalı sobada bişirilən popkorn, çips), çubuq marqarin, bərk bitki yağı, qızardılmış qidalar (kartof) qızartması, qızardılmış toyuq əti, külçələr, qızardılmış balıq), şirniyyat barları. 


Süni şəkildə istehsal olunan yağlar qidanın saxlama müddətini uzadır. Hər hansı müşahidə tədqiqatında olduğu kimi nəticələr yalnız trans yağların yaddaşda dəyişikliklərə səbəb olduğunu göstərmir, lakin trans yağlar yaddaş problemlərinə səbəb olan amillərdən biri kimi qəbul edilə bilər”. dedi. 


Tərkibində çoxlu miqdarda doymuş və trans yağlar olan, qablaşdırması və dadı ilə uşaqların diqqətini çəkən kiçik, xüsusilə, kiçik qəlyanaltıların onların sağlamlıqlarını təhdid etdiyini qeyd edən nazir,-“Ona görə də uşaqların yeməklərini istədiyiniz sağlam qəlyanaltılar hazırlamalısınız. çox praktik və asan reseptlərlə olur”,-dedi. 

Mənbə: Sözcü

Tərcümə etdi: Xədicə Cabbarlı



Paylaş
Şərh əlavə et