Bu gün:

Darçının faydaları nələrdir?


Payız-qış mövsümündə ətri ilə ovsunlayan darçın xüsusilə qan şəkərini tarazlaşdırdığı üçün şəkərli diabet xəstələri üçün faydalı hesab olunur. Bəs darçının digər faydaları nələrdir? Ətraflı məlumat məqaləmizdə…

Darçın şəkəri azaldırmı?

Biz tez-tez darçını desertlərə səpdiyimiz bəzək vasitəsi kimi düşünürük. Əslində, daha çox toz şəklində qəbul edilən darçın ekstraktları əsrlər boyu ağaclarının yarpaqlarından, çiçəklərindən, meyvələrindən və köklərindən tibbdə istifadə edilmişdir. Darçının qidalanmada da yeri var.

Darçın nədir?

Darçın darçın ağacının gövdəsini təmizləmək və qabığını qurutmaqla hazırlanan ədviyyatdır. 4 müxtəlif növ darçın mövcuddur. Seylon darçın kimi tanınan və Şri-Lankada “cinnamomum verum” ağaclarından əldə edilən darçın “əsl darçın” hesab olunur. Son illərdə Çin darçını kimi tanınan “cinnamomum cassia” adlı darçın  Seylon darçınla qarışdırılır. Seylon darçınında az miqdarında olan kumarin Çin darçınında çox miqdarda olur və kanserogen hesab olunur. Seylon darçın açıq rəngli və nazik təbəqəlidir. Bu səbəbdən daha asan qırılır. Digər tərəfdən, çin darçını quruluşu ilə diqqət çəkir. Seylon darçınından fərqli olaraq tünd rənglidir, qalındır, içərisi boşdur və qırılması asan deyil. Darçın çubuğu alarkən bu fərqi asanlıqla edə bilərsiniz. Bununla birlikdə, üyüdülmüş darçın alarkən etibar etdiyiniz markalara üstünlük verin və toz olsa da, rəngindən əmin olun.

Darçının faydaları

Darçının faydaları tez-tez diabetlə əlaqələndirilir. Darçının qan şəkərini tarazlaşdırmağa kömək etməsi onu diabetli insanlar üçün dəyərli edir. Bununla birlikdə, darçın sağlamlığa daha çox fayda gətirir.

Diabetli insanlar üçün dost ola bilər

Darçının tip 2 diabet üçün faydaları haqqında danışmağa başlayaq. Tədqiqatlar darçının son illərdə ən çox görülən metabolik xəstəliklərdən biri olan bu xəstəliyə müsbət təsir göstərdiyini göstərir. Darçın tip 2 diabetin idarə olunmasına iki fərqli şəkildə kömək edir. Bu, tip 2 diabetli insanlarda qan şəkərinin azalmasına səbəb ola bilər. Həm də insulin müqavimətini yatırmağa kömək edir. Araşdırmalar darçının qan şəkərini yüzdə 29 azaltdığını göstərir. Darçın birbaşa əzələ hüceyrələrinə təsir edir və şəkərin noyabr ayında qanda qalmadığını, enerjiyə çevrildiyini təmin edir. Bir sözlə, qan dövranını sürətləndirir. Məqsəd insulinə həssaslığı artırmaqdır. Şəkər qanda dolaşır, zamanla diabet və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb olur. Bu həssaslığı yaratmaq vacibdir. Bu zaman darçın reseptorları bərpa edir və insulinə reaksiya verir. İnsulinə həssaslığın artması ilə şəkər səviyyəsi normala qayıdır. Darçın metabolik sindromun ağırlaşmalarını, xəstələnməsini və ölümünü azaltmaqda təsirli ola bilər. Buna obezliyi və qan təzyiqini azaltmaqla nail olmaq olar. Ancaq bununla bağlı daha çox araşdırma aparmaq lazımdır.

Bu, pis xolesterolu azaltmağa kömək edə bilər

Hər hansı bir metabolik pozğunluğunuz olmasa da, darçının faydalarından istifadə etmək istəyə bilərsiniz. Darçın qlükoza səviyyəsini artırmaq, oruc qan şəkərini azaltmaq, trigliseridləri azaltmaq, LDL (pis) xolesterolu və ümumi xolesterolu azaltmaq da daxil olmaqla müsbət təsir göstərə bilər. Bütün bu təsirlər şəkərli diabet xəstələri, ehtimal olunan diabet xəstələri, xolesterol problemi olan və ya ola biləcək insanlar üçün perspektivlidir. Darçının HDL (yaxşı) xolesterol səviyyəsini də artırması LDL xolesterolunu bədəndən çıxarmağa kömək edir. Mütəmadi olaraq darçın qəbul etmək, yağlı qidaların təsirlərini azaltmağa kömək edə bilər, yeməkdən sonra artan qan şəkərinin artmasını yavaşladır. Ancaq bu, davamlı olaraq həddindən artıq yağlı qidalar və darçın yeyərək tarazlaşdıracağınız anlamına gəlmir. Ürək-damar sağlamlığına gəldikdə darçını pəhrizinizə daxil edə bilərsiniz. Təbii dadı sayəsində darçın şəkər aludəçilərində iştahı boğan vasitə kimi istifadə edilə bilər.

Antimikrobiyal xüsusiyyətlər göstərir

Darçının göbələklər, bakteriyalar və viral elementlərlə mübarizə apardığı sübut edilmişdir. Bu səbəbdən soyutma sistemi olmadığı üçün darçın orta əsrlərdən bəri həm şirin, həm də ləzzətli yeməklərdə istifadə edilmişdir. Əslində, bu ədviyyatın qəbul mövsümü yoxdur. Əlbəttə ki, ən çox payız və qışda istifadə olunur. Mütəxəssislər bu ətirli ədviyyatın ağciyər infeksiyalarından da qoruduğunu söyləyirlər. Darçın bəlğəmin çıxarılmasına kömək edir və ağciyərlərin rahatlamasını təmin edərək qan dövranını yaxşılaşdırır. Soyuqdəymə, bronxit və qrip kimi xəstəliklər üçün faydalı ola bilər. Xüsusilə, antimikrobiyal dərmanlar HİV virusu ilə mübarizədə də kömək edə bilər. Bundan əlavə, antimikrobiyal təsiri darçını vajinal maya infeksiyalarına qarşı dəyərli bir qida halına gətirir.

Darçın qadınlar üçün faydalı ola bilər

Qadın xəstəliklərindən polikistik yumurtalıq sindromu simptomları idarə edilməli olan bir xəstəlikdir. Darçın bu yolda bir vəkil ola bilər. Polikistik yumurtalıq sindromundan əziyyət çəkən qadınlar kilo almağa meyillidirlər. Bu mərhələdə insulin müqavimətinə nəzarət etmək vacibdir. Araşdırmaya görə, darçın polikistik yumurtalıq sindromu olan qadınlarda insulin müqavimətini azaldır. Darçın da ağır dövrləri aradan qaldırmağa kömək edir.

Darçın həm sistemli, həm də spesifik iltihabı azaltmağa kömək edə bilər. Sistemli iltihab xroniki xəstəliklərin artmasına səbəb olan ciddi bir problemdir. Darçının müntəzəm istifadəsi sistemli iltihabın əhəmiyyətli dərəcədə azalmasına kömək edə bilər. Bu həm də spesifik iltihabı azaltmaq, artrit ağrılarını, baş ağrılarını və digər ağrıları aradan qaldırmaq deməkdir. Bu da darçının qan dövranını yaxşılaşdırmasının nəticəsidir.

Böcəkləri dəf edir

Darçın təbii bir insektisid ola bilər. Darçın yağı həşəratlar üçün, xüsusən də, bəzi gənələr üçün təbii bir vasitədir. Ancaq bununla bağlı daha çox araşdırma aparmaq lazımdır.

Mənbə: acibadem

Tərcümə etdi: Aysu Əsədova


 

Paylaş
Şərh əlavə et