Bu gün:

Qəhvəni hansı əlavələrlə içmək olar?


Bir fincan qəhvə çox şeyi dəyişə bilər. Qəhvənizi içdiyiniz əlavələr də belədir.

Qəhvə mədəniyyəti daha geniş yayıldıqca və çeşidləndikcə biz çoxlu qəhvə çeşidləri ilə qarşılaşırıq və qəhvəmizdən həzz almağın müxtəlif yollarını kəşf edirik. Qəhvəmizi şirinləşdirmək, ləzzətləndirmək, daha yüngül və ya daha sıx etmək üçün çoxlu əlavə inqrediyentlərdən istifadə edə bilərik və bu əlavələr bəzən bir fincan qəhvəni çox daha təsirli və sağlam edə bilsə də, bəzi əlavələr qəhvəni zərərli zövqə çevirə bilər.

Süni dadlandırıcılar

Sakkarin, sukraloza və buna bənzər şəkər əvəzediciləri kimi süni dadlandırıcılara üstünlük verilir. Çünki onlar ənənəvi şəkərə nisbətən çox aşağı kalorili alternativdir.

70-ci illərdə aparılan bəzi tədqiqatlar süni dadlandırıcıların sidik kisəsi xərçənginə səbəb olduğunu göstərən bəzi nəticələr əldə etsə də, bu gün bu məhsullar təhlükəsiz və toksik olmayan hesab olunur. Qəhvənizi tamamilə şəkərsiz içməyə üstünlük vermək əslində ən təhlükəsiz və ən sağlam seçimdir. Amma onu şəkərsiz içə bilmirsinizsə, ağ şəkərdən daha çox süni dadlandırıcıya üstünlük verilir.

Ağ şəkər

Pəhriz saxlayanların ağ şəkərə üstünlük verilə biləcəyini söyləyirlər. Ancaq ağ şəkər heç kimin müdafiə etdiyi bir şey deyil. Ağ şəkər (dənəvər şəkər və ya küp şəkər) heç bir qida ehtiyacınızı qarşılamır və müntəzəm istifadədə diabet, piylənmə və ürək xəstəlikləri kimi bir çox xəstəliklərə səbəb ola bilər. Amerika Ürək Fondu bildirir ki, bir gündə qəbul edilə biləcək maksimum şəkər miqdarı kişilər üçün 8 çay qaşığı, qadınlar üçün isə 6 çay qaşığıdır. Gündə bir və ya iki fincan qəhvəni  iki çay qaşığı şəkərlə içmək  təxminən 60% daha çox şəkər aldığınız anlamına gələ bilər. Qəhvə və ya şəkərdən imtina edə bilmirsinizsə, özünüzə şəkər əvəzediciləri sınamaq şansı verin. Süni dadlandırıcılar, steviya və ya kokos şəkəri kimi təbii alternativlər qəhvənizin dadını daha sağlam etməyə kömək edə bilər.

Bitki tərkibli süd

Bitki südləri inək və keçi südü kimi heyvan südlərinə yaxşı alternativdir. Marketlərdə rahatlıqla tapa biləcəyiniz yulaf, badam, soya, fındıq südü kimi müxtəlif alternativlər var. Qəhvənizi südlə yumşaltmağı sevirsinizsə və heyvan südü istehlakınızı azaltmaq və ya tamamilə kəsmək istəyirsinizsə, süd əkməyə alışmağınız heç vaxt aparmayacaq. Üstəlik, tərkibində karbohidratlar, yağlar və zülallar da olan bitki mənşəli südlər qəhvənin turşuluğunu tarazlayaraq diş və bağırsaq sağlamlığınızı dəstəkləyəcək.

Süd tozu

Tərkibində dadlandırıcı, ləzzət verici və qismən trans yağ olan süd tozu qəhvənizi şirinləşdirmək üçün çox da sağlam seçim deyil. Qəhvənizə süd əlavə etmək üçün onlarla müxtəlif varianta çata bildiyiniz halda  belə bir süni əlavədən istifadə etməmək faydalıdır.

İnək südü

Kalsium, D vitamini və zülal mənbəyi olan heyvan südü qaymaq və süd tozu kimi əlavələrlə müqayisədə daha az doymuş yağ və şəkər ehtiva edir. Bəzi araşdırmalar müntəzəm olaraq süd istehlak etməyin faydalarından bəhs edir, bəziləri isə çox süd istehlak etməməli olduğumuzu söyləyir. Vücudunuzu daha yaxşı dinləyin və bu sizin üçün yaxşı deyilsə, xüsusən də süd qəbul etdikdən sonra şişkinlik, qaz, ishal və buna bənzər həzm problemləriniz varsa, laktozu həzm etməkdə çətinlik çəkə bilərsiniz. Bu vəziyyətdə qəhvənizi bitki südü ilə şirinləşdirmək daha sağlam olardı.

Kərə yağı və ya hindistan cevizi yağı

Güllə keçirməyən qəhvə trendi haqqında eşitmisiniz? İsti qəhvəyə bir çay qaşığı duzsuz kərə yağı və ya soyuq preslənmiş kokos yağı əlavə etmək qəhvənizi sağlam bir yeməyə çevirə bilər. Xüsusilə, ketogenik, yağlı qəhvə yeyənlər üçün səhərlər içmək üçün idealdır.

Baharatlar

Darçın, zerdeçal, hil kimi ədviyyatlar hər kəsin zövqünü oxşamasa da onları, sevənlər az deyil. Qəhvəyə bir az ədviyyat əlavə etsəniz, zərər verməyəcək.Məsələn, darçın qan şəkərinizi sabitləşdirir,zerdeçal sizi bol antioksidantla təmin edir.Ədviyyatlar qəhvəni şirinləşdirmək üçün həmişə yaxşı seçimdir.

Ətirli şərbətlər

İnsanların çoxu qəhvəyə ağ şokolad, karamel və vanil kimi ləzzətləri əlavə etməyi sevir. Ətirli şərbətlər qəhvənizə əlavə ediləcək sağlam seçimlər arasında deyil. Tərkibində çoxlu şəkər və süni dadlandırıcılar olan bu şərbətlər bir porsiyada təxminən 100 kalori və 25 qram şəkər ehtiva edir ki, bu da gündə ala biləcəyiniz maksimuma bərabərdir. Qəhvənizi şirinləşdirmək üçün əlavəyə ehtiyacınız varsa, ağcaqayın siropu, bal və ya təbii vanil ekstraktı istifadə edə bilərsiniz.

Mənbə : Habertürk
Tərcümə etdi : Samirə İsmayılova

Paylaş