Bu gün:

Antioksidan cəhətdən zəngin 6 qida


Antioksidant qəbulunuzu artırmaq istəyirsinizsə, seçmək üçün çoxlu qidalar var. Məşhur dieotoloqlar Rachel Berman və Leah Silberman, ehtiyatda saxlamalı olduğunuz antioksidanlarla ən zəngin 7 qida haqqında danışırlar...

Harvard T. Chan İctimai Sağlamlıq Məktəbinin məlumatına görə, yalnız 1990-cı illərdə antioksidantlar əhali arasında populyarlaşdı. Bu, tədqiqatçılar ateroskleroz, xərçəng, görmə itkisi və arteriyaların tıxanmasına səbəb olan bir sıra digər xroniki xəstəliklərin antioksidanların qarşısını almağa kömək etdiyi ilə sıx əlaqəli olduğunu başa düşməyə başladılar.

Antioksidantlar tam olaraq nədir?

Antioksidanları başa düşmək sərbəst radikallar haqqında müəyyən bilik tələb edir. Rachel Berman izah edir: "Normal metabolizm və tütün və ya radiasiya kimi kimyəvi maddələrə məruz qalaraq parçalanan molekullardır". "Onlar bədəninizə zərər verə bilər. Nəzərə alın ki, onlar iltihaba səbəb olur və xəstəlik riskinizi artırır. Antioksidantlar hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alan və ya yavaşlatan bitki mənşəli qidalarda (meyvə, tərəvəz, paxlalılar və tam taxıl kimi) olan vitaminlər və digər qida maddələridir".

Berman deyir: "Müxtəlif qidalar yemək daha yaxşı sağlamlıq üçün vacibdir, lakin antioksidantla zəngin qidalar hüceyrələrinizi sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qorumağa kömək edir və xərçəng, ürək xəstəliyi və digər şərtlər riskinizi azaltmağa kömək edə bilər". Beləliklə, antioksidant qəbulunuzu artırmaq istəyirsinizsə, xoşbəxtlikdən seçmək üçün çoxlu qidalar var. 

Dietoloqların fikrincə, antioksidant baxımından ən zəngin qidalar bunlardır.

1. Lobya

Lobya antioksidantların zəngin qaynaqlarıdır. "Antioksidant antosiyanin lobya qabığında olur və ona qırmızı rəng verir" deyə Berman izah edir. Antosiyaninlərin diabet, ürək xəstəliyi və xərçəng riskini azaltdığı sübut edilmişdir.

2. Çiyələk

"Çiyələk və moruq antioksidant ellagik turşunun yaxşı mənbəyidir" deyir Berman. "Tədqiqatlar göstərir ki, ellagik turşu xərçəngə səbəb olan molekulları təsirsiz hala sala və şişlərin böyüməsinə mane ola bilər." Qaragilə və böyürtkən də daxil olmaqla, giləmeyvə tərkibində antioksidantlar olan resveratrol və antosiyanin var ki, bunların hər ikisi sərbəst radikalların hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır.

3. Qoz

Qoz antioksidant E vitamini ilə zəngindir və bədəndəki xolesterin səviyyələrini aşağı salmağa kömək edərək ürək sağlamlığını yaxşılaşdırdığı sübut edilmişdir. Qozda həmçinin mono doymamış yağda yüksəkdir və kifayət qədər miqdarda lif ehtiva edir, bu da onları yeyə biləcəyiniz ən sağlam qoz-fındıqlardan birinə çevirir.

4. Ədviyyatlar

Leah Silberman deyir: "Ədviyyatlar inanılmaz antioksidant qaynaqlarıdır - onların inanılmaz ləzzət verdiyini qeyd etmək olmaz". O, popkorna dəniz duzu, rozmarin və kəklikotu əlavə etməyi tövsiyə edir. "Bu qəlyanaltı həm lifi, həm də antioksidanları bir qabda əldə etmək üçün əla bir yoldur". Darçın ləzzətli bir dad əlavə edir və əlavə sağlamlıq dəstəyi üçün güclü polifenol antioksidanları ehtiva edir.

5. Toxumlar, Xüsusilə Balqabaq Toxumu və Çia Toxumu

Silbermanın sözlərinə görə, balqabaq toxumu zülal, lif və E vitamini və karotenoidlər kimi antioksidanların böyük mənbəyidir. Snack bar marşrutuna getməyi seçsəniz, çia toxumu, albalı və tünd şokolad kimi antioksidantla zəngin qəlyanaltılar axtarın.

6. Almalar

Berman izah edir: "Almalar, xüsusilə qabığı, bədəndə iltihab riskini azaltmaq üçün tədqiq edilmiş Quercetin də daxil olmaqla, fitokimyəvi maddələrin böyük mənbəyidir". Ən yüksək antioksidantla zəngin qəlyanaltı üçün Silberman fıstıq yağı, çia toxumu və darçınla doldurulmuş dilimlənmiş alma ilə hazırlanmış qarışığı tövsiyə edir. "Bütün bu qidalar antioksidantlarla unikal qida profili təqdim edir və dadlı, doyurucu qəlyanaltı üçün bir araya gəlir".

Mənbə: Elele.com.tr

Tərcümə etdi: Amin Həsənli

Paylaş
Şərh əlavə et