Bu gün:

Qaraciyər yağlanmasına qarşı təbii həllər


Müasir dövrün xəstəliyinə çevrilən yağlı qaraciyərin bu gün hər 3 nəfərdən birini təhdid etdiyini qeyd edən Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Tuba Kayan Tapan bu problemə qarşı təsirli qidalanma tövsiyələri verib.

Qaraciyər; Vitamin və mineralların saxlanması, ferment və zülal sintezi, qan laxtalanma amillərinin istehsalı, zəhərli maddələrin bədəndən çıxarılması, yağ və şəkərin saxlanması kimi bir çox həyati vəzifələri var. Tuba Kayan Tapan qaraciyər yağlanmasına faydalı olan qidaları belə sıralayıb:

Tərəvəz

Bütün tərəvəzlər qaraciyər üçün faydalıdır, lakin bəziləri əlavə faydaları ilə seçilir. Ənginar onlardan biridir. Az yağlı, yüksək lifli qidadır. Qaraciyərin, öd kisəsinin, böyrəklərin və bağırsaqların düzgün işləməsinə kömək edir. Kərəviz də aşağı xolesterol və yüksək lifə malikdir, bu da onu qaraciyər üçün faydalı edir. Cəfərinin isə yarpaqlarında olan maddələr sayəsində qaraciyərdə iltihabı, qandakı yağ və xolesterini yaxşılaşdırdığı sübut edilmişdir.

Meyvə

Berqamot, qreypfrut, limon, naringi və portağal kimi birləşmələri ehtiva edən sitrus meyvələri qaraciyər üçün faydalıdır. Araşdırmalar sitrus meyvələrinin radikal təmizləyici, antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğunu göstərib. Bənövşəyi-qırmızı meyvələr də qaraciyər üçün faydalıdır. Xüsusilə üzümün tərkibində resveratrol adlı faydalı komponent var. 

Resveratrol, çox güclü antioksidantdır. Qaraciyər xərçəngi və qaraciyər iltihabı başda olmaqla bir çox xəstəliyə qarşı qorunma təmin edir. Üzümün meyvəsi ilə yanaşı, onun toxumları da bu faydalı komponentlərlə çox zəngindir. Ancaq meyvələr ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.

Balıq

Somonskumbriya kimi yağlı balıqlar Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Omeqa-3 yağ turşuları ürək-damar sağlamlığının qorunmasında, xolesterolun tarazlaşdırılmasında, iltihab və xərçəngin qarşısının alınmasında və qaraciyər sağlamlığının qorunmasında mühüm rol oynayır.

Taxıl-paxlalı

Tam taxıllı qidalar və paxlalılar liflə zəngin olduğundan qaraciyər yağlanmasında təsirlidir. O, həmçinin qan şəkəri və təzyiqi balanslaşdıran xüsusiyyətlərə malikdir.

Qoz-fındıq

Qoz, fındıq, fıstıq kimi qoz-fındıq çiy və qovrulmamış istehlak edilməlidir. Bu qoz-fındıq E vitamini və Omeqa-3 ilə zəngindir. Qaraciyəri qoruyur, arıqlamağı asanlaşdırır və qaraciyər yağını azaldır.

Su

Bol su içmək qaraciyərin kökəlməsinin qarşısını alır. Buna görə də gündə ən azı 2 litr su istehlak edilməlidir. Hər kiloqram üçün 30 cc su sərfi uyğundur.

Qəhvə

Elmi araşdırmalar araşdırıldığında, qəhvə istehlakının mövcud qaraciyər xəstələrində belə xəstəliyin irəliləməsində profilaktik və dəstəkləyici təsirlərə malik olduğu müşahidə edilmişdir.

 Müntəzəm və orta dərəcədə qəhvə içən qaraciyər xəstəliyi olan fərdlərdə qalıcı qaraciyər zədələnməsi və siroz ehtimalının qəhvə istehlak etməyən fərdlərə nisbətən çox aşağı olduğu müəyyən edilmişdir. Bədəndə yağ yandırılmasını sürətləndirən qəhvə qaraciyərin piylənməsinin də qarşısını alır.

Qaraciyərin yağlanmasının qarşısını alan limon müalicəsi

10 budaq cəfərini 200 ml otaq temperaturunda su ilə emal edin və 60 ml limon suyu əlavə edin. Bu dərman hər səhər acqarına istehlak edildikdə pis xolesterini və qaraciyər yağını azaldır. Qaraciyər fermentlərinə əhəmiyyətli təsiri müşahidə edilməmişdir. Ancaq bu müalicəni 15 gün ərzində hər gün etmək olar. Sonra fasilə vermək lazımdır. Çox tez-tez edilərsə, hipotansiyona və ani bayılmaya səbəb ola bilər.

Qaraciyər yağlanması olanlar üçün bir günlük menyu

Səhər yeməyində, 200 cc kefir, 3 xörək qaşığı yulaf, 2 qoz, 15 göyərti və bir az darçın qarışığı asanlıqla hazırlanıb istehlak edilə bilər. Naharda; Onunla 2 ədəd zeytunyağlı artishok və yaşıl mərci salatından əlavə 1 stəkan qatıq və ya ayran da istehlak etmək olar. 

Naharda, Bu, mərci şorbası, bişmiş qızılbalıq, həmçinin şüyüdlü brokoli, soğan və sarımsaq ilə qızardılmış Brüssel kələmi, nar qarabaşaqlı yaşıl salat ola bilər.

Mənbə: Sözcü

Tərcümə etdi: Əli Mehdili



Paylaş
Şərh əlavə et