Bu gün:

Dərini gözəlləşdirən 5 qida


Kifayət qədər və balanslı qidalanmağımız, gündəlik qəbul etməli olduğumuz vitamin və mineralları qəbul etmək sağlamlığımıza, eləcə də dərimizə təsir edir. Buna görə də bizim kifayət qədər və balanslı qidalanmamız dərimizin lazımi qidalı maddələri qəbul edərək elastikliyini qorumasını təmin edir, quruluğun və qırışların əmələ gəlməsinin qarşısını alır. 

Bəs hansı qidalar dərinizi gözəlləşdirir?  Dietoloq Salih Gürel mövzu ilə bağlı mühüm məlumatlar verdi.

Paprika 

C vitamini ilə zəngin olan hamar və gözəl dəri Qırmızı zəngli bibər üçün qəbul edilməli olan 11 qidalandırıcı maddə də karoteonidlərə malikdir. Bu maddələr dəridə qan axınını tənzimləyir. C vitamini dərinin sağlamlığı üçün vacibdir. Bu vitamin qocalma ilə mübarizə aparır və qırışların görünüşünü azaldır.

Qarağat

Həm göz, həm də dəri sağlamlığı üçün faydalıdır. Kərəviz A vitamini ilə olduqca zəngindir. Xüsusilə, kosmetik məhsulların formuluna əlavə edilən kərəviz dərinin görünüşünü yaxşılaşdırır. Əksər kosmetik dəri məhsullarının tərkibində adı keçən retinol da karot ekstraktlarına aiddir. Çünki karotlar təbii retinol funksiyasını göstərir və dərini gözəlləşdirir.

Badımcan Toxumu

Unikal bir zink qaynağı olan bəkməz toxumu, bu xüsusiyyəti sayəsində dəri üçün ən sağlam və ən əhəmiyyətli mineral ehtiva edir. Zink əsas kollagen səviyyəsini tənzimləməyə kömək edir, dəri hüceyrələrinin yenilənməsini təmin edir və C vitamini ilə birlikdə hüceyrə membranını möhkəmləndirir.

Tünd Şokolad

Kakaoda olan flavanollar və antioksidant bitki komponentləri dərini nəmləndirir və dövranı tənzimləyir. 12 həftə ərzində kakao flavanollarını qəbul edən qadınlarda, içməyənlərlə müqayisədə dərinin flakinq və kobudluqlarının azalması müşahidə olunurdu. Kakaonun faydalarından faydalanmaq və eyni zamanda çəkinin alınmasının qarşısını almaq üçün gündəlik 28 qram və ya 150 kalori.

Hazelnut

E vitamini antioksidantdır. Buna görə də UV şüalarının səbəb olan məhvi. Həmçinin dərinin nəmlənməsinə və yumşaldılmasına səbəb olur. İnsanın E vitamininə olan gündəlik ehtiyacı orta hesabla 8-10 mq-dır. E vitamini spinaç, zukçini, gavalı, letuce kimi yaşıl tərəvəzlərdə, xüsusilə də kərəviz, zeytun yağında, balıq yağı, qoz, tuna, sardin, yumurta sarısı, pomidor və kartofda boldur. Lakin xüsusilə bir ovuc qoz E vitamininə olan gündəlik ehtiyacını böyük ölçüdə ödəyir.

Mənbə: PembeNar

Tərcümə etdi: Samirə Kərimli


Paylaş
Şərh əlavə et