Bu gün:

Qaraciyərin sağlamlığı üçün 5 vacib qida


Rospotrebnadzor Molekulyar Diaqnostika Mərkəzinin eksperti Yuliya Zotova qaraciyərin "sevdiyi" məhsulları qeyd edib. 

Qaraciyər bədənimizdəki ən böyük ölçülü və ən vacib orqanlardan biridir. O, bir çox vəzifələr yerinə yetirir. 

- maddələr mübadiləsi prosesində əmələ gələn müxtəlif maddələrin zərərsizləşdirilməsi: toksinlər, allergenlər, ammonyak, keton cisimləri, fenol, etanol və başqaları;

- qlükoza mübadiləsi, qlikogen əmələ gəlməsi;

- hüceyrələrin və toxuma təmiri üçün zəruri olan xolesterolun, bəzi yağların - lipidlərin, fosfolipidlərin sintezi;

- ödün əmələ gəlməsi, həzm zamanı yağların həzmində iştirak edən öd turşuları və bilirubin (ödün əsas komponenti), həmçinin yağların udulmasında iştirak edir;

- A, D, B12 vitaminləri üçün depo.

Qaraciyər 80% hepatosit hüceyrələrindən ibarətdir - onlar yüksək metabolizmə və zədələndikdə bərpa olunma qabiliyyətinə malikdirlər. Ancaq qidalanma, stress, narkotik və alkoqol qaraciyərin işləməməsinə səbəb olur. Gündəlik qida rasionunuz üçün sağlam qidalar seçməklə siz qaraciyərə və həzm sisteminə dəstək ola bilərsiniz.

Beləliklə, nə yemək lazımdır?

Balqabaq: Həm bişmiş, həm də qaynadılmış balqabaq qaraciyər üçün son dərəcə faydalıdır. Bu meyvələrin pulpasında A vitamini (karotenoidlər), fosfolipidlər və omeqa 3-6 doymamış yağ turşuları var.Balqabaqda olan lif həzmə müsbət təsir edir. İltihab əleyhinə təsir göstərir. Həmçinin balqabaq suyu və toxumları çox faydalıdır.

Çuğundur: Qaraciyər hüceyrələri üçün tikinti materialı kimi xidmət edən A, B qrupu (B1, B2, B6, fol turşusu) vitaminləri və fosforla zəngindir. Lif öd yollarını stimullaşdırır və safra durğunluğuna kömək edir.

Giləmeyvə: Albalı, moruq, zoğal. Qırmızı giləmeyvələrdə yüksək miqdarda karoten (vitamin A), askorbin turşusu və pəhriz lifi (pektinlər, lif) var. Bütün bu maddələr viral hepatit, alkoqol qaraciyər xəstəliyi, yağlı hepatoz kimi xəstəliklər nəticəsində qaraciyərin zədələnməsi zamanı bərpaya yardım edir.

Yaşıl çay: Tərkibində tanin, kofein və çoxlu miqdarda C vitamini iltihab əleyhinə güclü antioksidant təsir göstərir.Yaşıl çay ümumi xolesterinin səviyyəsini azaldır ki, bu da qaraciyər yağlanmasının (hepatoz) və aterosklerozun qarşısını almağa kömək edir.

Zərdəçal: Ədviyyatın tərkibində efir yağları və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə tanınan curcumin maddəsi var. Onun antioksidant təsiri oksidləşdirici stress adlanan şeyi azaltmaqla qaraciyəri toksinlərdən  qoruyur.

Mənbə: Kp.ru

Tərcümə etdi: Samirə İsmayılova

Paylaş
Şərh əlavə et