Bu gün:

Uzun ömrün sirri o qidadadır!


Bu mövzuda araşdırmalar və uzunömürlü insanlarla müsahibələr sağlam qidalanmanın uzunömürlülük üçün nə qədər vacib olduğunu vurğulayır. Araşdırma nəticəsində, ölüm riskini 30 faiz azaldan qidalar açıqlanıb. 

Yediyimiz bir çox qidaların faydalarını bilmirik. Mətbəximizdəki yeməklər sağlamlığımız üçün xəzinə effekti yarada bilər. Uzun ömür üçün təsirli nəticələr verən bəzi qidalar var. Araşdırmalar göstərib ki, bu qidalar bir çox xəstəliklərdən qoruyur. Dietoloq Toni Pemberton uzunömür üçün üç qidanı bölüşdü.

Yaşıl çay

Gündəlik çayınızı yaşıl alternativlə əvəz etmək istəmirsinizsə, Pemberton sizi yenidən düşünməyə vadar edə bilər. 

“Yaşıl çayın tərkibində iltihabı azaldan və DNT-nin təmirinə kömək edən katexinlər adlanan antioksidanlar var. Yaşıl çay ən güclü katexin növü olan EGCG-ni ehtiva edir və əhvalınızı, yağ itkisini və hətta göz sağlamlığınızı yaxşılaşdıra bilər. Digər çay növləri də bu təsirə malikdir, lakin ən çox faydası yaşıl çaydır”.

 Mütəxəssisin fikrincə, hətta bir fincan yaşıl çay da fərq yaratmağa başlaya bilər. 

Kakao

Pemberton: "Xam kakao DNT-nin bərpasına kömək edir. Tərkibində polifenollar, antioksidantlar var. O, həmçinin iltihabı azaltmağa və ürək xəstəlikləri, xərçəng və diabet kimi xəstəliklərdən qorumağa kömək edən teobromin alkaloidi ilə zəngindir." 

Mütəxəssis paylaşdı ki, gündə təxminən 20-30 qram maddə bu işi yerinə yetirmək və polifenolların "əhəmiyyətli" artımını təmin etmək üçün kifayət olmalıdır.

Yaşıl qəhvə

Bu seçim ekzotik səslənsə də, yaşıl qəhvə dənələri sadəcə qovrulmamış qəhvə dənələridir. Pemberton deyir: 

"Qəhvə dənələri təbii olaraq yaşıldır, lakin qovurma onları qəhvəyi rəngə çevirir. Yaşıl qəhvə dənələri həm xərçəng, həm də iltihab riskinizi azaldan antioksidanlar və digər farmakoloji cəhətdən aktiv birləşmələrlə zəngindir, lakin qızartma prosesi bu xüsusiyyətlərin bəzilərinə zərər verir." 

Journal of Nutrition-da dərc olunan son araşdırma böyük miqdarda qida qəbul edən insanların olduğunu göstərdi. Polifenollar orta miqdarda polifenol istehlak edənlərə nisbətən 30 faiz aşağı ölüm nisbətinə sahib idi.

Mənbə: CNN Türk

Tərcümə etdi: Məryəm Abdullazadə

Paylaş
Şərh əlavə et