Bu gün:

Yaz allergiyası üçün yaxşı ola biləcək 6 qida


Yaz allergiyası üçün yaxşı ola biləcək 6 qida

Mövsümi allergiyalar yazın gəlişi ilə bir çox insanın həyat keyfiyyətini aşağı sala bilər. Bəs bəzi qidaların allergiyaya yaxşı təsir etdiyini bilirdinizmi?

Saman qızdırması kimi də tanınan mövsümi allergiyalar burun axmasından tutmuş tıxanmaya qədər geniş spektri əhatə edir. ABŞ-dan olan diyetisyen və qidalanma mütəxəssisi Jenna Volpe izah etdi ki, bəzi funksional qidalar və otlar var ki, onlar arzuolunmaz yan təsirlər olmadan mövsümi allergiyanı təbii rahatlaşdırmağa kömək edə bilər .

Budur, Volpenin tövsiyə etdiyi, allergiyanız üçün yaxşı ola biləcək 6 qida...

1. Brussels növləri kimi C vitaminli tərəvəzlər

Allergiya əlamətləri hiss edirsinizsə, bəzi Brüssel kələmini qəlyanaltı etməyə çalışın və ya onları şam yeməyinə garnitür kimi əlavə edin.

“C vitamini bir çox tərəvəzdə olan suda həll olunan mikroelementdir. "O, bədənin təbii iltihab reaksiyalarını tənzimləməyə kömək etdiyi üçün, allergiya ilə mübarizə kimi bədəndə bir neçə mühüm rol oynaya bilər."

2. Gicitkən yarpaqları

"Klinik tədqiqatlarda, çay, tincture və ya kapsul şəklində gicitkən yarpaqlarının allergik riniti olan bir çox insan üçün təbii rahatlama təmin etdiyi aşkar edilmişdir" dedi Volpe.

"Dəqiq mexanizmlər məlum olmasa da, gicitkənin bədəndə yumşaq antihistamin təsiri olduğu təxmin edilir və fərz edilir" dedi. Onun yarpaqları burun axması və ya boğazda/ağciyərlərdə həddindən artıq selik istehsalı kimi allergik rinit əlamətləri olan insanlar üçün faydalıdır.

3. Portağal  kimi C vitaminli meyvələr

Portağaldan başqa, qreypfrut, naringi kimi digər sitrus meyvələrini də seçin. Tərkibində C vitamini olan portağal üzərində aparılan araşdırmalar onun allergiyaya kömək edə biləcəyini göstərir.

4. Üzvi bal

Volpe deyir ki, o, sağlamlığa faydalarına görə üzvi balın pərəstişkarıdır və bəziləri bunu mövsümi allergiya simptomları üçün faydalı hesab edə bilər.

"Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, hər gün müəyyən miqdarda yerli üzvi bal və ya xam manuka balı istehlak etmək mövsümi allergiyası olanlar üçün təbii rahatlama təmin edə bilər" dedi dietoloq.

5. Kuersetin ilə zəngin meyvə və  tərəvəzlər

Volpe dedi ki, bir çox meyvə və tərəvəzdə olan bir antioksidan növü olan quercetin, immunitet sistemində həddindən artıq aktiv histamin reaksiyasını sakitləşdirməyə kömək etmək üçün tez-tez funksional qidalanma və funksional tibbdə istifadə olunur.

6. Kələm

Evdə reseptlərinizə quercetin baxımından zəngin kələm əlavə etməyi düşünə bilərsiniz. Allergiyalara qarşı 100% faydalı olduğu sübut edilmiş heç bir xüsusi qida olmadığı barədə xəbərdarlıq edilsə də , bir çox tərəvəzlər iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğu məlum olan qida maddələri ilə zəngindir və buna görə də sizə kömək edə bilər.

Mənbə: Sözcü

Tərcümə etdi: Əli Mehdili

Paylaş
Şərh əlavə et