Bu gün:

Pasterizə edilmiş süd quş qripinin mənbəyidir?


Quş qripi virusu pasterizə edilmiş süddə aşkar edilsə də, səlahiyyətlilər süd tədarükünün təhlükəsiz olduğunu qeyd edirlər. 

FDA inək südündə pasterizasiyanın virusa təsiri ilə bağlı test nəticələrini gözləyir, lakin bu günə qədər kommersiya südünün təhlükəsiz olması ilə bağlı qiymətləndirməni dəyişdirəcək heç bir parlaq nəticə görülməyib.


Berkel Lovelas Erika Edvard tərəfindən Qida və Dərman İdarəsi bildirib ki, ABŞ-da pasterizə edilmiş südün bəzi nümunələrində quş qripi virusunun fraqmentləri aşkar edilib, agentlik südün içilməsinin təhlükəsiz olduğunu iddia etsə də, təsdiq üçün hələ də tədqiqatların nəticələrini gözlənilir.


Tapıntılar ilk dəfə olaraq bir neçə ştatda südlük inək sürülərində quş qripinin H5N1 ştammının baş verməsindən bir aydan az sonra ortaya çıxıb. 


FDA epidemiyanı araşdırmaq üçün Xəstəliklərə Nəzarət və Qarşısının Alınması Mərkəzləri və ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamenti ilə işləyir. FDA bildirib ki, virusun fraqmentləri pasterizə olunmuş süd nümunələrini sınaqdan keçirərkən aşkar edilib. PCR testi adlanan test üsulu genetik materialın bitlərini axtarır; müsbət nəticə canlı, yoluxucu virusun tapıldığı anlamına gəlmir. "Mövcud məlumatlara əsasən, pasterizasiya virusu təsirsiz hala gətirə bilər, lakin prosesin viral hissəciklərin mövcudluğunu aradan qaldıracağı gözlənilmir" agentlik ictimaiyyətə açıqlamasında deyib planlaşdırır. "Bu günə qədər kommersiya südünün təhlükəsiz olması ilə bağlı qiymətləndirməmizi dəyişdirəcək heç bir şey görmədik."


FDA xüsusi olaraq pasterizasiyanın inək südündə quş qripini təsirsiz hala gətirmədiyini yoxlayır. Tapıntıların "yaxın bir neçə həftədə təqdim ediləcəyini söylənilir.


Mənbə: NBC news

Tərcümə etdi: Nəzrin Oruvova

Paylaş
Şərh əlavə et