Bu gün:

Qoxu duyğumuz rəngləri daha fərqli qəbul etməyimizə səbəb olur?


Hisslərimiz bizi 24/7 ətraf mühit stimulları ilə bombalayır. Beynimiz ona ötürülən bu məlumat kütləsinin öhdəsindən gəlmək üçün iki və ya daha çox duyğu orqanından gələn məlumatları birləşdirir. Buna görə də biz yüksək temperaturları isti rənglərlə, alçaq tonları aşağı tonlu yerlərlə, rəngləri isə müəyyən qidaların dadı ilə əlaqələndiririk.


Əvvəlki araşdırmada; Karamel qoxusunun qəhvəyi və sarı ilə, qəhvənin qoxusunun qəhvə kimi tünd qəhvəyi və qırmızı ilə, albalı qoxusunun çəhrayı, qırmızı və bənövşəyi ilə, nanə qoxusunun yaşıl ilə çarpaz model əlaqəsi yaratdığı müşahidə edilmişdir. və mavi və sarı, yaşıl və çəhrayı ilə limon qoxusu.

“Frontiers in Psychology” jurnalında dərc edilən yeni bir araşdırma, qoxu duyğumuzla bu cür şüursuz “çarpaz modal” birləşmələrin rəng qavrayışımıza təsir edə biləcəyini eksperimental olaraq nümayiş etdirdi.

Nanə qoxusu müstəsna bir xüsusiyyət nümayiş etdirdi. Bu qoxu otağa daxil edilərkən iştirakçılardan gözlənilən rəng tonu seçimi digər qoxularda olduğu kimi tipik cross-modal əlaqəyə əsaslanmamışdı. Bundan əlavə, gözlənildiyi kimi, neytral su qoxusu iştirakçıların rəng qavrayışına təsir etdi.

heç bir təsir yaratmadı.

Nəticələrimiz göstərdi ki, boz rəng qavrayışı beş qoxudan dördü (yəni, limon, albalı, qəhvə və karamel) üçün gözlənildiyi kimi çarpaz model Assosiasiyalarına doğru dəyişib.

Bu vəziyyət hiss orqanları ilə ötürülən məlumatların işlənməsi zamanı kəsişməyə səbəb olur.

Bu təcrübədə qoxular və rənglərlə model əlaqələrinin rolu.

Müşahidə edildiyi kimi, o, müxtəlif hisslərdən gələn məlumatı necə qəbul etdiyimizə təsir edəcək qədər güclüdür.

Mənbə: Evrimagacıofficial.

Tərcümə etdi: Günay Məmmədova 

Paylaş
Şərh əlavə et