Bu gün:

Təzə və dondurulmuş meyvə və tərəvəzlər: Hansı daha sağlamdır?


 Təzə meyvə və tərəvəzlər yeyə biləcəyiniz ən sağlam qidalardan biridir. Biz sizin üçün təzə və dondurulmuş meyvə və tərəvəzlərin qida tərkibini müqayisə etdik. 

Onlar vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla doludur, bunların hamısı sağlamlığı yaxşılaşdıra bilər. Daha çox meyvə və tərəvəz yemək hətta ürək xəstəliklərindən qorunmağa kömək edə bilər. Təzə məhsul həmişə mövcud olmaya bilər və dondurulmuş çeşidlər uyğun alternativdir. Ancaq qidalanma dəyərləri fərqli ola bilər.

Məhsul yığımı, emalı və daşınması

 Aldığınız meyvə və tərəvəzlərin çoxu əl ilə, daha kiçik hissəsi isə maşınlarla yığılır. Ancaq sonra baş verənlər təzə və dondurulmuş məhsullar arasında dəyişir.

Təzə meyvə və tərəvəzlər

 Təzə meyvə və tərəvəzlərin əksəriyyəti yetişməmişdən əvvəl yığılır. Bu, daşınma zamanı onların tam yetişməsini təmin edir. Bu, həmçinin onlara vitaminlər, minerallar və təbii antioksidantların tam çeşidini inkişaf etdirmək üçün daha az vaxt verir. Meyvə və tərəvəzlər paylama mərkəzinə çatana qədər 3 gündən bir neçə həftəyə qədər istənilən yerdə keçə bilər. O qeyd edir ki, alma və armud kimi bəzi məhsullar satılmazdan əvvəl nəzarətli şərtlər altında 12 aya qədər saxlanıla bilər. Daşınma zamanı təzə məhsullar adətən soyudulmuş, nəzarət edilən atmosferdə saxlanılır və xarab olmamaq üçün kimyəvi maddələrlə müalicə olunur. Supermarketə çatdıqdan sonra meyvə və tərəvəzlər əlavə 1-3 gün vitrində qala bilər. Daha sonra yeməkdən əvvəl 7 günə qədər insanların evlərində saxlanılırlar.

Dondurulmuş meyvə və tərəvəzlər

 Dondurulacaq meyvə və tərəvəzlər, ümumiyyətlə, yetişmə zirvəsində, ən qidalı olduqları zaman seçilir. Məhsul yığıldıqdan sonra tərəvəzlər yuyulur, qaynadılır, kəsilir, dondurulur və qablaşdırılır, adətən bir neçə saat ərzində. Giləmeyvə ağarmağa meylli deyil, çünki bu, onların toxumasına böyük təsir göstərə bilər. Əvəzində xarab olmamaq üçün askorbin turşusu (C vitamininin bir forması) və ya şəkər əlavə oluna bilər. Adətən, dondurmadan əvvəl istehsal etmək üçün heç bir kimyəvi əlavə edilmir.

Dondurulmuş məhsulların emalı zamanı bəzi vitaminlər itirilir

 Ümumiyyətlə, dondurma meyvə və tərəvəzlərin qida tərkibini qorumağa kömək edir. Bununla belə, dondurulmuş məhsullar bir ildən çox saxlandıqda, bəzi qida maddələri parçalanmağa başlayır. Qaynama zamanı bəzi qida maddələri də itirilir. Əslində, qida maddələrinin ən böyük itkisi bu zaman baş verir. Blanching dondurulmadan əvvəl baş verir və məhsulun qısa müddətə - adətən bir neçə dəqiqə qaynar suya qoyulmasını nəzərdə tutur. Bu, zərərli bakteriyaları öldürür və dad, rəng və toxuma itkisinin qarşısını alır. Bununla belə, B vitaminləri və C vitamini kimi suda həll olunan qidaların itkisinə də səbəb olur. Lakin bu, ağardılmamış dondurulmuş meyvələrə şamil edilmir. Qida itkisinin dərəcəsi tərəvəzin növündən və ağartma müddətindən asılı olaraq dəyişir. Ümumiyyətlə, itkilər 10-80%, orta hesabla 50% civarındadır. Bununla belə, bəzi tədqiqatlar dondurulmuş məhsulların suda həll olunan vitaminlərin itirilməsinə baxmayaraq, antioksidant fəaliyyətini saxlaya biləcəyini də göstərir.

 Həm təzə, həm də dondurulmuş məhsullarda qida dəyərləri saxlama əsnasında azalır

Məhsul yığımından qısa müddət sonra təzə meyvə və tərəvəzlər nəmini itirməyə başlayır, xarab olma riski artır və onların qida dəyəri azalır. Bir araşdırma, 3 gün soyuducuda saxlandıqdan sonra, dəyərlər dondurulmuş sortların altına düşdükdə qida maddələrində azalma tapdı. Bu, ən çox yumşaq meyvələrdə olur. Təzə tərəvəzlərdə olan C vitamini məhsul yığımından dərhal sonra azalmağa başlayır və saxlama zamanı azalmağa davam edir. Məsələn, yaşıl noxudun məhsuldan sonra ilk 24-48 saat ərzində C vitamininin 51%-ni itirdiyi sübut edilmişdir. Soyuducuda və ya otaq temperaturunda saxlanılan tərəvəzlərdə antioksidant aktivlik azalıb. Bununla belə, C vitamini saxlama zamanı asanlıqla itirilə bilsə də, karotenoidlər və fenoliklər kimi antioksidanlar həqiqətən arta bilər. Bu, yəqin ki, davam edən yetişmə ilə əlaqədardır və bəzi meyvələrdə görünür.

Dondurulmuş məhsullarda daha çox C vitamini ola bilər

 Dondurulmuş məhsullar müəyyən qida maddələrinin daha yüksək səviyyələrini ehtiva edə bilər. Bu, ən çox dondurulmuş məhsulları bir neçə gün evdə saxlanılan təzə sortlarla müqayisə edən tədqiqatlarda müşahidə olunur. Məsələn, dondurulmuş noxud və ya ispanaqda supermarketdən alınmış və evdə bir neçə gün saxlanılan təzə noxud və ya ispanaqdan daha çox C vitamini ola bilər. Bəzi meyvələr üçün dondurulmuş qurutma təzə növlərlə müqayisədə daha yüksək C vitamini ilə nəticələndi. Əlavə olaraq, bir araşdırma göstərir ki, təzə məhsulların dondurulması üçün həyata keçirilən proseslər onu daha çox həll etməklə lifin mövcudluğunu artıra bilər.

Mənbə: lezzet.com.tr

Tərcümə etdi: Aysel Aslanova 

Paylaş
Şərh əlavə et