Bu gün:

Niyə mikrodalğalı soba yeməyi qızdırır, amma boşqabı yox?


Texniki cəhətdən desək, mikrodalğalı sobalar təxmin etdiyiniz kimi, dalğalardır. Onlar radio dalğalarından daha qısa, lakin infraqırmızı radiasiyadan daha uzun dalğa uzunluğuna malik elektromaqnit şüalanma növüdür. Mikrodalğalı sobaların ən çox yayılmış tətbiqlərindən biri radar dəstləri kimi izləmə cihazlarıdır. Aktiv radar dəsti, yüksək tezlikli siqnal və ya nəbz yaymaqla işləyən və sonra bir obyektə dəydikdən sonra siqnalın geri qayıtması üçün lazım olan vaxtı ölçən bir radar sistemi növüdür. Ötürülmə və qəbul arasında keçən vaxtı hesablayaraq, radar obyektin məsafəsini və yerini müəyyən edə bilər. 


1945-ci ildə Persi Spenser adlı ABŞ hərbi mühəndisi belə bir cihaz üzərində işləyirdi. Uzun müddət radarın qarşısında dayandıqdan sonra Spenser cibində saxladığı şokoladın tamamilə əridiyini görüb. Bu fenomenlə maraqlanan o, digər qidalarla təcrübə aparmağa başladı və yeməkləri tez bişirmək üçün mikrodalğalı sobalardan istifadə oluna biləcəyini kəşf etdi. Və bu, mikrodalğalı sobanın ixtirasına səbəb olan heyrətamiz kəşfdir. 


İndi keçək faktiki elmə. Orada nə baş verdi? Mikrodalğalı soba yeməyi necə qızdırır?


Mikrodalğalı soba işə salındıqda mikrodalğalar elektrik enerjisini elektromaqnit şüalanmasına çevirən maqnetron adlı cihaz tərəfindən yaradılır. Dalğalar yarandıqdan sonra onlar yemək kamerasına yönəldilir və yeməklə qarşılıqlı əlaqəyə girənə qədər ətrafa sıçrayırlar. Yeməkdə olan su molekulları mikrodalğalı sobaların enerjisini udur və çox sürətlə titrəməyə başlayır. Su molekullarının bu sürətli vibrasiyası onların digər molekullarla toqquşmasına və onlara enerji ötürməsinə səbəb olur və bu, bütün qidada temperaturun artmasına səbəb olur.


Bu izahat bu məqalənin nəzərdə tutulan məqsədləri üçün olduqca yaxşı izahatdır. Bununla belə, gəlin bunu bir az daha təfərrüatlı şəkildə araşdıraq, oxuyan fizikaçı oxuyucalar üçün. Burada fiziki prinsip dielektrik istilikdir. Magnetron təxminən 2,45 GHz tezlikli elektromaqnit şüalanma yaradır ki, bu da su kimi bir qütb molekuluna tətbiq edildikdə, onun dipol momentinə görə fırlanma anı yaşamasına səbəb olur və bu, elektrik sahəsi ilə uyğunlaşmaq üçün fırlanmağa səbəb olur. Bu fırlanma qonşu molekullarla sürtünmə yaradır, istilik əmələ gətirir və daha sonra keçiricilik yolu ilə qidaya ötürülür. Fırlanan dönər masa, sadəcə olaraq, mikrodalğalı sobaları paylayaraq və elektromaqnit dalğalarına daha vahid məruz qalmağa imkan verərək yeməyin bərabər istiləşməsini təmin etməyə kömək edir.


Mikrodalğalı sobanın yeməyi necə qızdırdığını indi başa düşürük, bəs yeməyi saxlayan boşqab niyə bu qədər isti olmur?


Yaxşı, indiyə qədər əldə etdiyimiz məlumatlardan sonra bu suala cavab vermək asan olur. Plitə o qədər isti olmur ki, o, adətən, mikrodalğalı radiasiyanı udmaqda çox yaxşı olmayan materiallardan hazırlanır. Məsələn, keramika və ya şüşənin tərkibində mikrodalğalı sobaları udmaq və nəticədə istilik yarada bilən su molekulları, yağlar və ya şəkərlər yoxdur, buna görə də boşqab qida ilə eyni dərəcədə qıza bilməz. Bununla belə, bütün materiallar mikrodalğalı sobalardan eyni şəkildə təsirlənmir. Metallar, məsələn, mikrodalğaları əks etdirir və kamerada qığılcım və ya yanğına səbəb ola bilər. Bəzi plastik növləri də qızdırıldıqda zərərli kimyəvi maddələr buraxaraq qidanı çirkləndirə bilər.

Nəhayət, bəzi qidaların mikrodalğalı soba əvəzinə konveksiya sobasında daha yaxşı bişirildiyini xatırlatmaq lazımdır. Fırının quru istiliyi qızartmağa və xırtıldamağa imkan verir, nəticədə daha yaxşı tekstura və ləzzət əldə edilir. Fırında daha yaxşı bişirilən qidalara misal olaraq bişmiş məmulatlar, qovrulmuş ətlər və tərəvəzlər, xırtıldayan yeməklər və qızardılması lazım olan qidalar daxildir. Buna baxmayaraq, mikrodalğalı soba qalıqları tez qızdırmaq və ya buxarda bişmiş tərəvəz və ya düyü kimi müəyyən qidaları bişirmək üçün yaxşı seçimdir.


Mənbə: medium.com

Tərcümə etdi: Sevil Azər

Paylaş
Şərh əlavə et