Bu gün:

Hansı qidalar oruc tutmağa kömək edir?


Ramazan ayında gün imsak ilə  başlayır və sonrakı saatlarda aclığın qarşısını almaq üçün düzgün yemək vacibdir.

Diyetoloq İsmət Tamer deyir: "Ramazan ayında zülal, karbohidrat, vitamin və minerallarla zəngin qidalar yemək və gün ərzində bədəninizin ehtiyac duyduğu enerji və qidaları qarşılamaq üçün kifayət qədər su içdiyinizdən əmin olmalısınız".

Tamer yüngül sağlam və doyurucu səhər yeməyi tövsiyə edir: "Pendir, yumurta, pomidor və xiyar kimi təzə tərəvəzlər yeyə bilərsiniz. Həmçinin hər zaman zeytun yağında bişmiş şorba, tərəvəz və meyvələr yeyə bilərsiniz".

Oruc tutarkən susuzlaşmamaq üçün iftar və imsak arasında təxminən 2-3 litr su içmək məsləhət görülür.

Dietoloq Bricet Belam imsakda kompleks karbohidratları, xüsusilə də, tam taxıllı və lifli qidaları qəbul etməyin yaxşı olacağını və bu cür qidalardan gələn enerjinin yavaş-yavaş ifraz olunduğu üçün gün boyu ayıq qalmağınıza kömək edəcəyini deyir: "Yulaflar, çox taxıllı çörəklər və dənli bitkilər imsak üçün yaxşı seçimdir".

Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, lobya, noxud və noxud kimi qidalardan alınan liflər toxluq hissini 30 faizdən çox artıra bilir.

Benelam susuzluğa səbəb olduğu üçün duzlu qidalar yemək barədə xəbərdarlıq edir.

İftar zamanı bol maye və enerji almaq üçün tərkibində təbii şəkər olan qidalar tövsiyə edilir.

Xurma Məhəmməd peyğəmbərin dövründən bəri iftarda üstünlük verilən yeməkdir.

“Şorba həm də iftar üçün faydalıdır, çünki tərkibində lobya, paxlalılar, mərciməklər və tərəvəzlər kimi bir çox şeylər var ki, bu da sizi həddən artıq yükləmədən qida və liflə təmin edir.

"Yemək yemədiyiniz uzun bir gündən sonra çox ağır bir şeylə başlaya bilməzsiniz. Bu, çox güman ki, sizi yorğun, ləng və pis hiss edəcək."

İftarda yediyiniz qida tam taxıllar, liflə zəngin tərəvəz və meyvələr, süd məhsulları və ət, balıq, yumurta və lobya kimi proteinlə zəngin qidalar və nişastalı qidaların balansını təmin etməlidir.

Bəzi dietoloqlar iftarda bir böyük yemək əvəzinə iki dəfə kiçik yemək yeməyi məsləhət görürlər.

Mütəxəssislər bunun qan şəkərində böyük bir artımın qarşısını almağa və həzm pozğunluğu riskini azaltmağa kömək edəcəyini söyləyirlər.

Mənbə: Habertürk

Tərcümə etdi: Səma Cəlilova

Paylaş
Şərh əlavə et