Bu gün:

Anakardiya


Tropik iqlimlərdə böyüyən qoz-fındıq ən çox Braziliyada istehsal olunur.  Ölkəmizdə bitməyən bu qoz tropik bölgələrdən gətirilərək süfrələrimizdə öz yerini tutur.  Faydaları sonsuz olan anakartın tərkibində B1, B2, B3 və B6 vitaminləri və yüksək miqdarda K, E və C vitaminləri var.  

Anakardiyanın tərkibində sink, maqnezium, fosfor, dəmir və mis kimi vitaminlər də olduğu üçün anakardiya sağlamlıq mənbəyidir.Kaju fındığı tərkibində doymamış yağ turşuları var. Bu doymamış yağ turşuları sayəsində anakardiya ürəyi qoruyan qidalar sırasındadır. Ürək sağlamlığına faydalı olduğu bilinir. Eyni zamanda, anakardiya xolesterolu azaltma xüsusiyyətinə də malikdir. 

Həmçinin diabet xəstələri üçün rahatlıqla istifadə edilə bilən qidalar arasındadır.Tərkibindəki C vitamini, sink və maqnezium, eləcə də sağlamlığa faydalı olan digər minerallar və amin turşuları sayəsində immunitet sisteminin güclənməsinə dəstək olur, xəstəliklərin qarşısının alınmasına və sağalmasına töhfə verir. 

Anakardiya yüksək miqdarda protein ehtiva edən bir qidadır.  Bu səbəbdən vegan və vegetarian pəhrizlərə riayət edənlər və ya çox heyvan mənşəli məhsullar istifadə etmək istəməyənlər üçün son dərəcə əhəmiyyətli bir protein qaynağıdır. 

Anakardiyada olan protein də toxunulmazlığı dəstəkləməyə kömək edir. Tərkibindəki mis, maqnezium və fosfor sayəsində əzələ, skelet və sinir sistemini dəstəkləyir.

Kaju fındıqları doldurma xüsusiyyətinə malikdir.  Bu şəkildə ölçülü istehlak edilərsə, arıqlamaq istəyənlərin pəhrizlərində dəstəkləyici qida ola bilər. 

Eyni zamanda, anakardiya yüksək miqdarda kalori ehtiva edir. Sağlam şəkildə kökəlmək istəyən insanların qida rasionuna əlavə edə biləcəyi bir qidadır.Anakardiya sonsuz faydaları olan bir qida olsa da, düzgün olmayan və xüsusilə də həddindən artıq istehlak edildikdə sağlamlığa zərər verə bilər.  Bütün digər qida maddələrində olduğu kimi, anakardiyanın həddindən artıq istehlakından qaçınmaq tövsiyə olunur.  Həddindən artıq istehlak nəticəsində arzuolunmaz təsirlər müşahidə edilə bilər.  Xüsusilə həddindən artıq istehlak nəticəsində anakardiya kökəlməyə səbəb ola bilər.  Çünki yüksək kalorili qidadır.  Bundan əlavə, allergiyası olan insanlar anakardiyadan istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.  Çünki bəzi insanlarda allergik təsirlərə səbəb ola bilər. Xroniki xəstəliyi olan və ya hər hansı dərman qəbul edən insanlar da anakardiyadan istifadə etməzdən əvvəl ehtiyat tədbirləri görməlidirlər.

Mənbə: Habertürk
Tərcümə etdi: Aynur Mikayılova

Paylaş
Şərh əlavə et