Bu gün:

Meyvələrin sağlam olmayan şəkərlə dolu olması bir mifdir


Meyvələrin sağlam olmayan şəkərlə dolu olması bir mifdir.


Bir çox araşdırma göstərir ki, əlavə şəkərin artıq qəbulu zərərlidir. 


Buraya masa şəkəri (saxaroza) və yüksək fruktoza qarğıdalı siropu daxildir, hər ikisi təxminən yarısı qlükoza və yarı fruktozadır. Xüsusilə fruktoza böyük miqdarda qəbul edildikdə metabolik sağlamlığınıza mənfi təsir göstərə bilər.


İndi bir çox insanlar hesab edirlər ki, əlavə edilmiş şəkər potensial olaraq mənfi təsir göstərə bilər, buna görə də fruktoza olan meyvələrə də eyni şey tətbiq edilməlidir.


Bununla belə, bu yanlış fikirdir. Fruktoza yalnız böyük miqdarda zərərlidir və meyvədən çox miqdarda fruktoza almaq çətindir. Əksər insanlar üçün meyvədəki şəkərin miqdarını yemək təhlükəsizdir.

Meyvələr  çeynəmək və həzm etmək üçün vaxt tələb edir ki, bunun da sağlamlığa faydaları var.


Bütün meyvə yeyərkən, zərər vermək üçün kifayət qədər fruktoza istehlak etmək demək olar ki, mümkün deyil.


Meyvələr lif və su ilə yüklənir və əhəmiyyətli çeynəmə müqavimətinə malikdir. Bu səbəbdən meyvələrin çoxunun yeyilməsi və həzm edilməsi bir qədər vaxt alır, yəni fruktoza qaraciyərinizə yavaş-yavaş vurur.

Lif təkcə yeməyinizi yavaşlatmır. Onun bir çox faydası var - xüsusən də meyvələr kimi müəyyən bütün qidalarda olan həll olunan lif vəziyyətində. Lif xolesterol səviyyəsini azalda bilər və bədəninizin şəkəri emal etməsinə kömək edə bilər və tox hiss etməyinizə kömək edə bilər.


Əgər arıqlamaq sizin üçün bir məqsəddirsə, bəzi tədqiqatlar həmçinin daha çox lif qəbulunun iştahı azalda və arıqlamağa kömək edə biləcəyini təklif edir.


Meyvə kimi lifli qidalar doyurur. Əgər qəlyanaltıya acsınızsa, 2 qram lif və 22 qram şəkər olan, 13-ü fruktoza olan bir böyük Golden Delicious alma yedikdən sonra özünüzü doymuş hiss etməyiniz üçün yaxşı şansınız var 


Bunu 0 qram lif və 52 qram şəkər olan, 30-u fruktoza olan 16 unsiya (473 ml) soda ilə müqayisə edin.


Şəkərli içkilər yüksək kalorili olsa da, aclıq hissi yaradır. Beləliklə, onlar tam qida qəlyanaltısına yaxşı alternativ deyillər.

Üstəlik, fruktoza qaraciyərinizə tez və böyük miqdarda vurduqda, zamanla sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Soda içəndə belə olur.


Alternativ olaraq, bir parça meyvə yemək fruktozanın qaraciyərinizə yavaş-yavaş və az miqdarda vurması deməkdir. Bu vəziyyətdə vücudunuz fruktoza həzm etmək üçün yaxşı uyğunlaşır.Beləliklə, çox miqdarda şəkər əlavə etmək əksər insanlar üçün zərərli ola bilsə də, eyni şey ümumiyyətlə meyvələrə aid edilmir.


Mənbə: healthline.com 

Tərcümə etdi: Ləman Xəqani. 

Paylaş
Şərh əlavə et