
Maral Avrasiya və Şimali Amerikanın tundra və tayqalarında yaşayır. Bədən uzunluğu 210 sm-ə qədər, solğun boyu 115-140 sm, çəkisi isə 190 kq-a qədər olur.
Dişilər kişilərdən bir qədər kiçikdir. Həyatın ikinci ilində cinsi yetkin olurlar. Bu heyvanların orta ömür uzunluğu 20 ildir. Bəzi marallar digər marallardan bir sıra xarakterik xüsusiyyətlərə görə fərqlənirlər: bir çoxları sürü həyat tərzi sürürlər, həm kişilərin, həm də dişilərin buynuzları olur. Qidalanmada likenlər üstünlük təşkil edir. İlin çox hissəsində marallar qarın altından yem axtarırlar. Maralların daimi miqrasiyaları sayəsində liken örtüyü tamamilə məhv olmur və bərpa etmək üçün zamana ehtiyac var. Keçmişdə maral insanlara Şimalı kəşf etməyə imkan yaratdı və hazırda şimal xalqları üçün ən vacib bioloji resurs olaraq qalır.
Bu heyvan həm vəhşi, həm də əhliləşdirilmiş ştatlarda mövcuddur. İnsanlar maraldan süd, ət, yun, buynuz, sümük alır və onlardan at kimi istifadə edirlər.
Mənbə:darwinmuseum.ru
Tərcümə etdi: Səmayə Qədirova
