Bu gün:

Suşinin faydaları haqqında bilirsinizmi?


Suşi Cənubi Asiyada yaranıb. Orada balıq hazırlamaq və konservləşdirmək üçün qaynadılmış düyüdən istifadə olunurdu. Balıq təmizlənirdi və kiçik parçalara kəsilirdi, duz səpildi və düyü ilə qarışdırılırdı, sonra bir neçə həftədən sonra bir qapaq ilə əvəz olunan bir daş pres altında (hava çıxmaması üçün) yerləşdirilirdi. Sonrakı aylarda balıq düyü ilə laktik fermentasiya prosesindən keçdi ki, bu da balıqları bir il ərzində tükətmək üçün yararlı vəziyyətdə saxlanılırdı. Yapışqan kimi xoşagəlməz qoxu olan kütlə şəklində olan düyü ya atılır, ya da yeni balıq dəstəsinin hazırlanmasında istifadə edilirdi.

Yalnız XVI əsrdə fermentləşdirilmiş düyü yeyilməyə başlanıldı, bundan sonra suşinin əsas tərkib hissəsi oldu. Suşi simvolu hərfi mənada marinadlanmış balıq deməkdir.

Suşinin bir çox faydalı xüsusiyyətləri var. Preparatın tərkibinə daxil olan məhsullarda çoxlu miqdarda vitamin və mikroelementlər, omeqa-3 turşuları və zülallar var. Məhsulun faydalı xüsusiyyətlərini azaltmamaq üçün suşinin istilik müalicəsinə məruz qalmaması son dərəcə vacibdir. Suşi ürəyin, qan damarlarının və mədənin fəaliyyətini yaxşılaşdırmaq üçün çox faydalıdır, həmçinin zehni fəaliyyəti yaxşılaşdırır.

Suşi ilə çox asanlıqla arıqlaya bilərsiniz. Bütün bunlar aşağı kalorili məzmun (bir rulonda orta hesabla 350 kilokalori var) və yağın demək olar ki, tam olmaması (hər rulonda cəmi 3,6 qram) sayəsindədir.

Mənbə: Delikateska

Tərcümə etdi: Səmayə Qədirova

Paylaş
Şərh əlavə et