Bu gün:

Türk qəhvəsi nədir?


Qəhvəni hamımız bilirik,tropik/ekvator iqlimində yetişən meyvə toxumdur. Ölkəmiz əkinçilik üçün əlverişli coğrafiya və iqlimə malik olsa da, qəhvə meyvəsinin yetişdirilməsi üçün əlverişli deyil. Bəs niyə biz buna türk qəhvəsi deyirik?

Hər bir qəhvə içkisinin xüsusi qovurma üsulu, xüsusi üyüdülmə üsulu və nəhayət, xüsusi bişirmə/dəmləmə üsulu var. Burada Türk Qəhvəsinin bu xüsusiyyətlərindən danışacağıq. İlk olaraq Türk qəhvəsinin dənəsindən başlayacağıq. Türk qəhvəsinə (qarışıqları olsa da) öyrəşdiyimiz dadı verən paxlanın adı Braziliyada yetişdirilən Rio Minas paxlasıdır. 

Bazarda tanıdığınız bütün böyük istehsalçılar bu paxladan istifadə edərək türk qəhvəsi istehsal edirlər. Bu nüvə Arabica növüdür. Beləliklə, son vaxtlar eşitdiyiniz 100% Arabica-da Arabica. Lakin Arabica özlüyündə onun keyfiyyətli və ya gözəl lobya olması demək deyil. Rio Minas dünyanın ən ucuz Arabica qəhvəsidir. Türk qəhvəsinin ilk içildiyi zaman Yəmən Mocca qəhvəsi və Efiopiya qəhvə dənələrindən istifadə edilərək istehsal edildiyi üçün keyfiyyətində böyük bir azalma olduğunu söyləyə bilərik. 

Diqqət etsəniz, təəssüf ki, ən ucuz qəhvə növü Türk qəhvəsidir. Keyfiyyətli paxlalardan Türk qəhvəsi istehsal etmək istəyən istehsalçılar, bazarda çox baha olduğu üçün keyfiyyətdən imtina edərək Rio Minasa qayıtmaq məcburiyyətində qalırlar.

Bu qısa məlumatdan sonra gələk ikinci mərhələmizə, Türk qəhvəsinin qovrulmasına və üyüdülməsinə. Türk qəhvəsinin çox aydın bir qızartma dərəcəsi var ki, buna yüngüldən orta deyirik. Türk qəhvəsi üyüdülməsi ilə dünyanın ən yaxşı üyüdülmüş qəhvəsi kimi ədəbiyyatda yer qazanmışdır. Espresso üyüdülməsindən daha incə olan Türk qəhvəsinin bu zərifliyi onun bişirmə zamanı dəqiqliyini çox vacib və həssas edir.

Türk qəhvəsinin son xüsusiyyəti olan bişirmə/dəmləmə fərqindən danışaq. Türk qəhvəsi unikal yemək avadanlığı olan qəhvə qabı ilə bişirilir. Beynəlxalq miqyasda qəhvə qabı və ya sürahi olaraq təyin olunan və altındakı istilik qaynağı ilə bişirilən Türk qəhvəsi dünya qəhvələri arasında Espresso və Filter qəhvənin yanında 3-cü qəhvə növü olaraq yerini almışdır. Türk qəhvəsini bu məlumatlara uyğun ümumiləşdirsək. Türk qəhvəsi dünyanın ən gözəl üyüdülməsinə malik, altındakı istilik qaynağı ilə qızdırılaraq qəhvə qazanında/küpdə çəyirtkə ilə bişirilən, yüngül-orta qızardılan və çəyirtkəsi ilə içilən qəhvədir.


Mənbə : Kaphikahve

Tərcümə etdi : Sudana Əsədova

Paylaş
Şərh əlavə et