Bu gün:

Tünd, südlü və ağ şokolad: hansının saxlama müddəti daha uzundur?


Şokolad bir çox insanların sevimli qidasıdır. Kakao meyvələrindən hazırlanan şokoladın ən çox qəbul edilən variantları ağ, südlü və tünd şokoladdır. Demək olar ki, hər evdə ən azı bir versiyası var. Lakin şokolad süd məhsulu olduğundan onun müəyyən saxlama müddəti var.


Süd yağı işığa və havaya məruz qaldıqda tez xarab olduğu üçün şokoladın tərkibindəki südün miqdarı onun saxlanma müddətində müəyyənedici amildir. Tünd şokoladda ən az süd yağı olduğu üçün keyfiyyətini təxminən 2 il saxlaya bilir. Ancaq hər bir parça üçün uzunluq fərqlidir. Tərkibində kakao faizi nə qədər yüksək olarsa, o qədər az süd ehtiva edir və buna görə də onu daha uzun müddət saxlaya bilərsiniz. Ağ şokolad isə şəkər, süd məhsulları və ən azı 20% kakao yağından ibarət olduğu, lakin təbii konservantlarla birlikdə sıfır şokolad qatı ehtiva etdiyi üçün cəmi 6 ay qalır. Tərkibində ən az 12% süd olan südlü şokolad bir ilə qədər saxlanıla bilər.

Uzunmüddətli qara şokoladdan istifadə etmək daha qənaətli görünsə də, ən yaxşı şokolad növü hələ də şəxsi zövq məsələsidir. Südlü şokoladlar daha tez xarab ola bilər. Bu, bir çox insanların yeməkdən həzz almasının bir səbəbidir.

Şokoladları otaq temperaturunda və aşağı rütubətdə saxlayın

Məşhur inancın əksinə olaraq, şokoladları buzxanada saxlamaq olmaz. Bunun əvəzinə onları soyuducunun qaranlıq, quru yerdə saxlayın. Burada süd yağlarının oksidləşməməsi üçün temperatur 10-12 dərəcə arasında sabit saxlanılır. Onları soyuducuda saxlamaq, yemək üçün çıxardıqda və ya sobada bişiriləcək keksdə istifadə edərkən temperaturun dəyişməsi riskini artırır. Bu kondensasiya yaradır ki, bu da şəkərin qabarmasına və ya şokoladın səthində dənəli, toz kimi görünməsinə səbəb olur. Kakao yağında olan yağlar əriyir, ayrılır və yağ çiçəklənməsi kimi tanınan ağımtıl zolaqlar şəklində səthə qalxır. Hər iki çiçək növü şokoladı yeyilməz etməsə də, şokoladın ipəkliyini azaldır və bu da onun xarab olmasına səbəb olur. Şokolad həmçinin aromatik cəhətinə mənfi təsir edən güclü qoxuları da qəbul edə bilər. Ona görə də soyuducuda saxlamazdan əvvəl qapalı qabda saxlayın.

Mənbə: Lezzet 

Tərcümə etdi: Nuran Əhmədzadə

Paylaş
Şərh əlavə et