Bu gün:

Şirniyyatların tərkibində nə qədər kalori var?


100 qram şokolad orta hesabla 600 kaloriyə bərabərdir. Tərkibində 70 faiz və daha çox kakao olan tünd şokoladın isə kalori nisbəti fərqlənir. Bəli, onun çoxlu kalorisi var, lakin onun faydalarını danmaq olmaz.

Çoxumuzun imtina edə bilmədiyi tünd şokoladın daha hansı xüsusiyyətləri var? Tərkibindəki antioksidantlar sayəsində araşdırmalara görə bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucudur. Diabet, alzheimer, parkinson, ürək xəstəlikləri.


Aşağıdakıları əlavə etmədən keçə bilmərik. Qara şokoladın xolesterola faydalı təsiri də müşahidə edilib. Tərkibində 70% və ya daha çox kakao olan şokoladın faydaları saysız-hesabsızdır.

Paxlavanı xalq olaraq çox sevirik. Kim yox deyə bilər? O zaman gəlin ağızda əriyən paxlavanın tərkibində nələr olduğuna nəzər salaq. 100 q paxlavanın tərkibində 30 q yağ, 38 q karbohidrat (cəmi 3 q lif) və 7 q protein var. O, həmçinin əhəmiyyətli miqdarda A vitamini, natrium və dəmir ehtiva edir. Sadaladıqlarımızdan əlavə az miqdarda kalsium, kalium və C vitamini də qeyd edə bilərik. Hamımız bilirik ki, paxlava sağlamlığımız üçün çox faydalı qida deyil, ona görə də xüsusi günlərdə seçimimiz olmalıdır.

2007-ci ildə siçanlar üzərində çox maraqlı bir araşdırma aparıldı. Siçanların qarşısına şəkər və kokain əlavə edilmiş iki fərqli su qoyulub. Şəkəri insanlar qədər sevdiyi bilinən siçovulların 94 faizi kokain suyu əvəzinə şirin suyu seçib. Bu təcrübədən sonra tədqiqatçılar şəkərin kokain, nikotin və spirt kimi asılılıq yaratdığı qənaətinə gəlib. Yəni şirniyyata olan sevgimiz şəkərə olan aludəçiliyimizin göstəricisidir!

Təbii ki, ağ un əvəzinə tam buğda unundan istifadə edilən, süd yerinə tünd şokoladdan istifadə edilən, tərkibində mümkün qədər az süd məhsulları olan, şəkər əvəzinə şirin meyvələrdən istifadə edilən, yüksək lifli şirniyyatlara heç kim heç nə deməz. Şəkərdən danışarkən, gəlin dadlandırıcıları çox yüngül nəzərə alaq.

Qəhvəyi şəkər daha faydalı deyil

Şəkər növləri sağlamlıq baxımından qiymətləndirildikdə, ağ şəkər və qəhvəyi şəkər arasında əhəmiyyətli bir fərq yoxdur. Qəhvəyi şəkərin daha az işləndiyi üçün sağlam olduğunu düşünmək son dərəcə yanlışdır. Çünki kimyəvi cəhətdən qəhvəyi və ağ şəkər eyni tərkibə malikdir. Hər iki şəkər bədənimizə daxil olduqda eyni proseslərdən keçir. Eyni zamanda, onların enerji miqdarı qramla demək olar ki, eynidir. Təmizlənmiş şəkərlərdən ağ şəkər çay şəkəri kimi də tanınır. Şəkər çuğunduru ağ şəkərin xammalı kimi daha geniş istifadə olunur. İstehsalında aparılan təmizləmə prosesi nəticəsində ağ rəngini alır. Qəhvəyi şəkər kimi də tanınan qəhvəyi şəkər bəzi cəhətdən ağ şəkərdən fərqlənir. Qəhvəyi şəkərin rəngli olmasının səbəbi tərkibindəki bəhməzlə bağlıdır.

Mənbə: Habertürk

Tərcümə etdi: Nuran Əhmədzadə







Paylaş
Şərh əlavə et