Bu gün:

Balqabağın faydalı xüsusiyyətləri


Rusiyada "balqabaq" sözü, adətən, qida və yem bitkisi kimi geniş istifadə olunan və becərilən adi Vidtykva (Cucurbita Pepo) kimi başa düşülür. Zövqlə tərəvəz yeyilir, bir çox xəstəliklərin qarşısının alınması və müalicəsi üçün istifadə olunur. Biz sizə balqabağın faydalı xüsusiyyətləri haqqında məlumat təqdim edirik.

Balqabağın tərkibi:

1)90% - su; 

2)10% - Vitaminlər A, C, B, B2, E, PP, T, karotin (yerkökü ilə müqayisədə 5 dəfə çox), zülal, lif, minerallar, şəkər.

Balqabaq, mayenin çıxarılması, həzmi yaxşılaşdırmaq üçün bədəni təmizləmək üçün təbii bir vasitədir, diüretik kimi. Görmə, metabolizm, hipertoniya, vərəmi yaxşılaşdırmaq üçün terapevtik pəhriz proqramlarında istifadə olunur. Onkologiyanın qarşısının alınmasında da təsirli olur.

Balqabağın həm uşaqlar, həm də böyüklər tərəfindən istehlak edilməsinə icazə verilir. Yalnız məhsula fərdi dözümsüzlüklə çəkinin. Məhdudlaşdırılmalı və ya pəhrizdən kənarlaşdırılmalı olanların siyahısına aşağıdakılar daxildir:

1)Şəkərli diabetin ağır forması. Yüksək glisemik indeksə malik olmaqla, qan şəkərinin kəskin artmasına səbəb olur. Əgər istehlak edilərsə, onda yalnız bişmiş tərəvəzlər, xam deyil, həkimlə məsləhətləşdikdən sonra.

2)Mədə şirəsinin turşuluğunun azalması, qastrit (balqabaq alkalizasiyanı stimullaşdırır).

3)Toxumlarda xüsusilə bol olan salisilik turşunun olması səbəbindən mədə-bağırsaq xəstəlikləri.

4)Bağırsaq kolikası, şişkinlik.

Ürək üçün:

Pis xolesterin, tərkibinə daxil olan fitosterollar sayəsində vacib bir tərəvəzin təsirinə məruz qalır. Onun aradan qaldırılması ateroskleroz, tromboz, infarkt və vuruş riskinin azalmasına təsir göstərir. Balqabağın tərkibində olan kalsium və maqnezium ürək əzələlərini gücləndirir və qan təzyiqini aşağı salır. Toxumlar koroner ürək xəstəliyinin qarşısını alır. K vitamini trombositlərin əmələ gəlməsində iştirak edir, qanın laxtalanmasına təsir edir, anemiya riskini azaldır.

Uşaqlar üçün:

Balqabaq yeməkləri fərdi dözümsüzlüklər və ya əks göstərişlər olmadığı təqdirdə hər hansı bir körpə üçün faydalıdır. Faydalı maddələrin anbarı sağlamlığınızı yaxşılaşdıracaq, sizi dinc yatmağa vadar edəcək və böyrəklərin, ürəyin və mədənin fəaliyyəti üçün "yumşaq" vasitəyə çevriləcək. Onu qəbul etdikdən sonra həzm normallaşacaq və immunitet sistemi güclənəcək. Qurdlar görünsə, tərəvəzin müxtəlif hissələrinin düzgün qəbulu ilə onlar gedəcəklər.

Hamiləlik zamanı

Hamilə qadınlar üçün xam meyvə pulpası və ya təzə suyu dəyərlidir. Onlar vitamin mənbəyidir və toksikozla kömək edir. Limon suyu ilə balqabaq infuziyası da qusmağı sakitləşdirməyə kömək edəcəkdir.

Ginekologiyada

Sistit, pielonefrit üçün. Menopoz zamanı istifadə etmək bu dövrün mənfi təsirlərini azaldır. Sonsuzluğun qarşısının alınması məqsədi ilə də tövsiyə olunur. Yağ uşaqlıq boynunun eroziyası və iltihabı üçün faydalıdır. Mastopatiya üçün balqabaq kompresləri tövsiyə olunur.

Bundan əlavə, balqabağı qadınlar gündəlik qida rasionuna daxil edə bilərlər, çünki o, sakit olmağa kömək edir, yorğunluğu aradan qaldırır, dırnaqları və saçları gücləndirir, dərini sızanaqlardan təmizləyir. Antioksidant xüsusiyyətləri cavanlaşmaya kömək edir. A və E vitaminləri ilk qırışların yaranmasının qarşısını alır, dəmir dəriyə təsir edir.

Hamiləlik zamanı

Hamilə qadınlar üçün xam meyvə pulpası və ya təzə suyu dəyərlidir. Onlar vitamin mənbəyidir və toksikozla kömək edir. Limon suyu ilə balqabaq infuziyası da qusmağı sakitləşdirməyə kömək edəcəkdir.

Arıqlamaq üçün

Balqabaq kifayət qədər aşağı kalorili bir məhsuldur, 100 qram xam (istiliklə işlənməmiş) məhsula cəmi 28 kkal var. Təbii ki, balqabağın kalorililiyi bişdikdə artır, bu, məhsulu necə hazırlamağınızdan asılıdır.

Balqabağı sobada bişirsəniz, onun kalorili məzmunu praktiki olaraq eyni qalacaq.Lakin balqabaq südlü sıyıqda və hətta kərə yağı ilə olsa, son məhsulun kalori miqdarı müvafiq olaraq miqyasdan aşağı düşəcək.

Buna görə də, arıqlamaq üçün balqabaq yeyərkən, yüksək kalorili əlavələri aradan qaldıran yemək üsulunu seçin. Balqabaqdan nə hazırlana biləcəyi aşağıdakı məqalələrdə müzakirə olunacaq.

Ən sağlam meyvəni necə seçmək olar?

Balqabaqdan mümkün olan maksimum müalicəvi effekt əldə etmək üçün onu düzgün seçmək lazımdır.

"Düzgün" balqabaq zədələnmədən bərabər rənglidir. Ölçüsü təqib etməyə ehtiyac yoxdur, ən yaxşı çəki üç ilə beş kq arasındadır. Balqabağın formasının əhəmiyyəti yoxdur, lakin bəzi qidalanma mütəxəssisləri yalnız yuvarlaq meyvələrdən toxum istifadə etməyi məsləhət görürlər .Ancaq ən şirinləri zəngin qırmızı-narıncı ətli uzunsov formalı balqabaqlardır.

Mənbə:cgon.rospotrebnadzor.ru

Tərcümə etdi:Leyla Əliyeva

Paylaş
Şərh əlavə et