Bu gün:

Niyə Fərqanə Özbəkistanın gizli ərzaq paytaxtıdır?


Özbəkistanın “ərzaq səbəti” hesab edilən Fərqanə əsrlər boyu ölkənin kulinariya ürəyi olub, bölgəni çoxlu miqdarda tərəvəz, taxıl və Özbəkistanın milli meyvəsi olan narla təmin edib.

İstənilən ziyarətçinin Sırdərya çayının sahilləri ilə səyahət edərək öyrənəcəyi kimi, Fərqanə vadisi özünün imtiyazlı coğrafi şəraiti ilə formalaşıb, insanları cəlb edib – bu, Mərkəzi Asiyanın ən sıx məskunlaşdığı ərazilərdən biridir – və mədəni irsi inkişaf etdirir. Çox vaxt görmə və toxunma ilə deyil, dad və eşitmə ilə yaşanır.

Yayı isti və qışı mülayim olan bölgənin kontinental iqlimi və Özbəkistan boyu 2000 km-dən çox uzanan Sırdərya çayı kənd təsərrüfatının çiçəklənməsinə və meyvələrindən ləzzət almağa imkan verib. Əslində, bölgənin yarımsəhra torpaqlarını çiçəklənən vahəyə çevirmək üçün insan müdaxiləsi vacib idi.

Avrasiyanın əks tərəflərini birləşdirən kommersiya tranzit marşrutu rolunu nəzərə alsaq, Fərqanə vadisində yeməklərin belə güclü mədəni məna kəsb etməsi təbiidir. Nar mədəniyyət və mətbəxin qarışmasının xüsusilə gözəl nümunəsidir.

Mənbə: BBC news

Tərcümə etdi: Ayxan Cəfərov

Paylaş
Şərh əlavə et