Bu gün:

Qara zirə


Bütün dünyada istifadə edilən dərman bitkilərindən biri olan qara zirənin qara tumları xəmir məmulatlarında ədviyyat kimi istifadə edilir. Bundan əlavə, qara zirə toxumu ilə hazırlanan yağı içmək və ya dəriyə xaricdən çəkmək olar. Timokinon, timol və timohidrokinon kimi sağlamlığa faydalı kimyəvi komponentləri ehtiva edən qara zirə efir yağları ilə zəngindir. Bundan əlavə, tərkibində selen, sink, maqnezium, kalsium, dəmir mineralları və niasin, fol turşusu, B6, B2 və B1 vitaminləri var. Qara zirə yüksək antioksidant tərkibi ilə bəzi xərçəng xəstəliklərinin, qara ciyər və böyrək xəstəliklərinin, revmatik xəstəliklərin, hipertoniya və şəkər xəstəliyinin müalicəsində çox təsirlidir. Əczaçılıq istehsalında da istifadə edilən bitki allergik rinitin müalicəsini dəstəkləyir. Burun keçidlərinin şişməsi, asqırma, burun axması və burun tıxanıqlığı kimi allergiya əlamətlərini aradan qaldırır. Astma, bronxit, epilepsiya və Alzheimer xəstəliyinin müalicəsində dəstəkləyici rol oynayır.

Jujube
Ünnap, innabi və ya şeh kimi də tanınan jujube, zeytuna bənzəyən və qəhvəyi-qırmızı tonlarda nazik dəriyə sahib olan çox faydalı bir bitkidir. Çiy, qurudulmuş və ya mürəbbə şəklində qəbul edilə bilər.
Az kalorili meyvə olan jujube arıqlamağa kömək edir. Tərkibində yüksək miqdarda C və A vitamini olan jujube immunitet sistemini gücləndirir və orqanizmi xəstəliklərdən qoruyur. Tərkibindəki B3 vitamini sayəsində meyvə qan dövranını tənzimləyir və sinir sisteminin sağlam fəaliyyətini dəstəkləyir. Güclü antioksidantdır və bu xüsusiyyəti sayəsində qaraciyər xəstəliklərinin müalicəsində mühüm rol oynayır. O, həmçinin dəri sağlamlığının qorunmasında həzm sisteminin nizamlı işləməsini dəstəkləyir.  Tərkibində kalsium və maqnezium olan jujube sümük və əzələ inkişafı üçün vacibdir.  Tərkibində yüksək miqdarda kalium olan jujube ürək-damar sağlamlığını qoruyaraq infarkt riskinin qarşısını alır.

 Qüdrətli nar

Afrika, Asiya, Cənubi Amerika, Karib adaları və Amazonda bitən tropik bitki olan Power bostanı ölkəmizin Aralıq dənizi və Mərmərə Bölgəsində yetişdirilir.  Xarici səthi kobud və yaşıl olan acı qovun kəsildikdə qırmızı toxumlarla çıxır. Toxumları çıxarıla bilər və təzə və yetişmiş forması bal ilə qarışdırılaraq əzilərək qəbul edilə bilər. Acı qovun zeytun yağına qoyulur, örtülür və şüşə qabda 6 ay günəş işığından uzaq saxlanılır.  Konservləşdirilmiş acı qovun, xüsusilə səhərlər ac qarına bir çay qaşığı bal ilə qəbul edilir.  Yaralara, kəsiklərə və yanıqlara xaricdən də tətbiq oluna bilən qarışıq müalicə müddətini qısaldır. Xüsusilə qadınlarda uşaqlıq və vaginal yaraların sağalmasında mühüm rol oynayan acı qovun qarışığı ekzema və sədəf kimi dəri xəstəliklərinin müalicəsində də çox təsirlidir. Tərkibindəki antioksidantlarla immunitet sistemini gücləndirən qida, antibiotik təsiri ilə diqqət çəkir.  Xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır, qastrit və xora kimi mədə problemlərinin qarşısını alır.

Mənbə: nefis yemek tarifleri
Tərcümə etdi: Aynur Mikayılova

Paylaş
Şərh əlavə et