Bu gün:

Süzgəc nədir və nə üçün istifadə olunur?


Mətbəxlərdə geniş istifadə edilən süzgəc müxtəlif çeşidlərdə təklif olunur. Beləliklə, süzgəc harada istifadə olunur, süzgəc alarkən nələrə diqqət etməlisiniz?

Bir süzgəc ümumiyyətlə mayeləri və bərk maddələri ayırmaq üçün istifadə olunur. Metal və plastik materialdan hazırlanmış süzgəc məsaməli quruluşa malikdir. Süzgəcdəki deşiklər bərk qidaları çıxararkən mayelərin axmasına imkan verir. İki kateqoriyaya bölünür: dərin və səthi. Səthi süzgəclər zərif süzgəclər üçün, dərin süzgəclər isə dərin piylərdən iri qidaları çıxarmaq üçün istifadə olunur.

Bir süzgəc nə üçün istifadə olunur?

 Süzgəc qaynadılmış qidaların suyunu boşaltmaq, qızartma zamanı yeməkləri yağdan təmizləmək, yuyulmuş tərəvəzləri boşaltmaq üçün istifadə olunur. Qızartma süzgəclərində artıq yağı boşaltmaq üçün böyük deşiklər var. Süzgəc süzgəcləri isə daha incə deşiklərə malikdir və kiçik taxıllı yeməklər üçün istifadə olunur. Makaron üçün müxtəlif süzgəclər, tərəvəz və meyvələr üçün isə müxtəlif ölçülü süzgəclər istifadə olunur. Süzgəc mətbəxin müxtəlif sahələrində istifadə oluna bilən çox yönlü bir vasitədir. Rahatlıq və səmərəlilik üçün istifadə edilən bu süzgəclər xüsusilə artıq yağın çıxarılmasında mühüm rol oynayır.

Süzgəc növləri hansılardır?

Tel süzgəc: İncə məftildən ibarət olan bu süzgəc yüngül işlərdə istifadə olunur. Xüsusilə souslar və şorbalar kimi mayeləri süzmək üçün idealdır.

 Plastik süzgəc: Yüngüldür və təmizlənməsi asandır. Ancaq isti yeməklər üçün uyğun deyil. Çünki onlar yüksək temperaturda əriyib formasını dəyişə bilirlər.

Polad süzgəc: Paslanmayan poladdan hazırlanmış bu süzgəc davamlı və möhkəmdir. Ağır qidaları süzmək üçün istifadə olunur.

Süzgəc süzgəci: İncə dəlikləri olan süzgəcdən xırda dənəli qidaları süzmək üçün istifadə olunur. Qatıq, pendir və düyü kimi qidaların suyunu süzmək üçün də üstünlük verilir.

Deşikli süzgəc: Böyük deşikləri var. Mantı və makaron kimi qidaların suyunu süzmək üçün istifadə edilir.

Qızartma süzgəci: Dərin quruluşa və geniş dəliklərə malikdir. Qızardılmış qidalardan artıq yağı çıxarmaq üçün nəzərdə tutulmuşdur.

Süzgəc alarkən nələrə diqqət etməliyik?

Tikinti materialı: Sürgünün uzun ömürlü olması üçün keyfiyyətli materialdan hazırlanmalıdır. Xüsusilə paslanmayan poladdan hazırlanmış süzgəclər davamlılıq baxımından ən yaxşı nəticə verir.

Ölçüsü və çuxur ölçüsü: İstifadə məqsədinə uyğun olaraq süzgəc uyğun ölçülərdə seçilməlidir. İncə dənəli qidalar üçün süzgəcli süzgəclər, daha böyük yeməklər üçün isə böyük deşikli süzgəclər alına bilər.

 Təmizləmə: süzgəc tutacağı rahat tutma təmin etməlidir. Təmizlənməsinin asan olması da tövsiyə olunur. Xüsusilə qabyuyan maşında yuyula bilən süzgəclər praktikliyi təmin edir.

İstilik müqaviməti: Plastik süzgəclərin istiliyə davamlılığı çox aşağıdır. Yüksək temperaturda asanlıqla əriyə bilər. Buna görə plastikdən başqa süzgəclərə üstünlük verilə bilər.

Mənbə: lezzet.com.tr

Tərcümə etdi: Aysel Aslanova 

Paylaş
Şərh əlavə et